All Is One

Israelilainen Orphaned Land herätti kiinnostukseni edellisellä levyllään. Tai oikeastaan se meni niin päin, että levyn tuottaja sai minut perehtymään myös yhtyeeseen. Levyn nimi oli The Never Ending Way Of ORwarriOR ja tuottajan nimi Steven Wilson. Porcupine Tree -mies on tehnyt enemmänkin töitä Israelissa. Mutta ei niistä tässä.

Laulaja Kobi Farhin yhtyeen musiikkia kutsutaan leikkisästi oriental metalliksi. Musiikissa onkin vahvoja juutalais- ja arabivaikutteita. Siinä missä monet israelilaiset bändit ammentavat tekstiensä aiheet mytologiasta ja menneisyydestä, Orphaned Land laulaa maansa nykyhetkestä. Heillä, jos kenellä, on ongelmia mistä kirjoittaa metallibiisejä. Se tekee sen hienosti syyttämättä ketään. Itse asiassa tämän levyn nimi All Is One viittaa siihen, että alun perin kaikki, niin juutalaiset kuin arabitkin, ovat Aabrahamin lapsia.

Musiikiltaan All Is One tuo mieleen ruotsalaisen Pain Of Salvationin. Kappaleissa on syvyyttä ja kosketuspintaa samalla tavalla. Vain parhaat ideat on käytetty, eikä kappaleita ole venytetty liikoja. Soundimaailma on erityisen komea. Välillä bändin ohella kuullaan kuoroa ja 8 hengen jousiryhmää, on selloja, viuluja ja vaikka mitä. Kunnon paisuttelun jälkeen osataan myös hiljentyä. Dynamiikassa ja nyansseissa löytyy. Alkuperäiskielen ja naislaulajan käyttö kertojana paikoitellen tiivistää tunnelmaa entisestään. Kobi murisee enää tehokeinona. Tässä kristityn maan ateistikin vallan jähmettyy kuuntelemaan. Sellaista musiikki on parhaimmillaan.

Tero Honkasalo 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit