Bad News Is Coming
Luther Allison ajautui riitoihin hänen esikoisalbumin 1969 julkaisseen Delmark-yhtiön kanssa. Kitaristin uudeksi talliksi löytyi yllättävä taho sillä 1960-luvun komeetta Motown Records tunnettiin enemmän soul-musiikin kotina. Bad News Is Coming on yksi Allisonin uran hienoimpia saavutuksia. Vinyylijulkaisulla olleet seitsemän biisiä ovat kaikki aivan upeaa kuunneltavaa.

Esikoislevyltään tuttu Little Red Rooster sekä toinen Willien Dixonin Howlin' Wolfille kirjoittama Evil Is Goin' On starttaavat albumin. Edellä mainittu eroaa paljon kolmen vuoden takaisesta versiosta sillä nyt kitarassa on säröä, joka tuo mieleen erään pari vuotta aiemmin kuolleen suositun mustan rock-kitaristin. Jälkimmäinen ja kolmantena kuultava originaali Raggedy And Dirty on puhdasta bluesia. Avauspuolen päättävä BB Kingin standardi Rock Me Baby on mukana Allisonin nuoruusvuosien demolla mutta tämä 14 vuotta myöhemmin äänitetty versio sisältää maukasta yhteissoittoa kitaristin ja kosketinsoittaja Paul Whiten kesken.

Albumin kääntöpuolen avaa tuottaja Joe Perainon, Whiten ja kitaristin nimiin laitetu nimikappale Bad News Is Coming. Biisi on vangitseva hidas blues, jossa päähuomio kiinnittyy Allisonin maukkaaseen kitarointiin. Mielenkiintoista ettei kukaan 2000-luvun nuorista bluestähdistä ole coveroinut sitä! Mel Londonin kymmenen vuotta aiemmin tekemä Cut You A-Loose on coveroitu usean Chicago-bluesin tähden toimesta eikä Allisonin versio ole niistä paras. Vanha Elmore James -bravuuri (Robert Johnsonin 1936 äänittämästä) Dust My Broom päättää alkuperäisen vinyylijulkaisun, mutta 2001 remasteroitu CD sisältää peräti neljä kesän 1972 sessioista ylijäänyttä biisiä. Näistä Allisonin mentorin Freddie Kingin The Stumble ja Johnsonin Sweet Home Chicago tuskin olisivat tuoneet alkuperäiselle albumille mitään uutta näkökulmaa, mutta olisi ollut suotavaa että Lutherin omasta kymmenminuuttisesta It's Been A Long Time olisi saatu editoituksi levyn muuten lyhyelle kakkospuolelle.

Allisonin seuraava albumi Luther's Blues julkaistiin vasta alkuvuodesta 1974. Sen remasteroinnin yhteydessä havaittiin, että nimikappale ja K.T. äänitettiin jo Bad News Is Comingin sessioissa. Äänitettiinkö ne uudestaan, sitä sen levyn kansivihkonen ei kuitenkaan kerro.

Petri Myllylä / 29.3.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit