Let's Try It Again
Toukokuussa 1989 Luther Allison oli asunut Ranskassa jo lähes kymmeneen vuotta ja kiertänyt sinä aikana Eurooppaa ristiin rastiin. Ymmärtääkseni hän teki tuona aikana jonkin verran kiertueita myös syntymämaassaan Yhdysvalloissa. Suurinta suosiota jään nautti kuitenkin Saksassa, jossa sikäläinen Entente-yhtiö oli julkaissut 1987 kitaristin viimeisimmän studiolevyn Rich Man.

Luther Allisonin 1980-luvulla julkaistut ns. Ranskan-kauden studiolevyt eivät kuulu hänen kiinnostavimpiin julkaisuihin. Aikakauden mukaiset tuotantotavat, elektroninen soundi sähkörumpuineen ja syntikoineen ei kestä vertailua joka ennen tätä tai 90-luvun Amerikan comebackin jälkeen syntyneisiin levytyksiin. Loppuvuodesta 1989 julkaistu Let's Try It Again sekä sen Ranskassa seuraavana vuonna (Saksassa 1991 alussa) julkaistu jatko-osa More From Berlin kohoavat selvästi studioalbumeja kiinnostavimmaksi. Luther kuulostaa livenä paljon elinvoimaisemmalta ja alkukantaisemmalta kuin paikoin samojen biisien studioversiolla. Näiden kahden yli 75 minuuttisen tupla-LP:n kuunteleminen on palkitsevaa. Luther on ikääntymisestä huolimatta bändinsä kanssa hyvässä vireessä. Hänen ja Frank Rabasten tuplakitarointia on ilo kuunnella. 

Levy-yhtiöt ovat 2010-luvuilla paisutelleet alkujaan rankastikin editoimiaan livelevyjä. Useat livelevyt ovat saaneet 3-5 levyn deluxe-painoksia. Olisiko näille neljälle Berliinin illan keikalle markkinoita jos ne julkaistaisiin kokonaisuudessaan?

Peti Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit