Live At Montreux 1986 (DVD)
Eric Clapton äänitti keväällä 1986 toisen peräkkäisen albumin rumpali Phil Collinsin alaisuudessa. Kosketinsoittaja/säveltäjä/laulaja Greg Phillinganes ja basisti/säveltäjä/laulaja Nathan East oli At olleet Claptonin ja Collinsin kanssa studiossa jo 1985 mutta vasta seuraavana kesänä he liittyivät Claptonin kiertuebändin, kuten Phil Collins (joka oli vieraillut Claptonin bändissä 1985 Live Aid -suurtapahtumassa). Vaikka nelimiehinen bändi on lähempänä Claptonin blues-aikakautta kuin edellisen vuoden suurorkesteri, ei tämä kokoonpano ole kuitenkaan blues-bändi. 

Norjassa ja Tanskassa soitettujen festarikeikkojen jälkeen Clapton suuntasi Sveitsin kuuluisalle jazzjuhlille, jossa bändi soittaa siis kolmannen yhteisen keikan. Tätä on vaikea uskoa sillä niin varmasti siltä soitto sujuu. August-levyn sessioista settiin on päätynyt peräti viisi biisiä, tosin toisin kuin Clapton esittelee, Jerry Williams'in I Wanna Make Love To You ei kuitenkaan päätynyt levylle (vaan julkaistiin 1988 Crossroads-boxilla). Uusista biiseistä Tearing Us Apart lienee ainoa joka on sittemmin ollut mukana Claptonin keikkasetissä. Miss You, Holy Mother ja Behind The Mask taitavat löytyä vain tältä julkaisulta. Niistä jälkimmäisen Phillinganes oli äänittänyt aiemmin Michael Jacksonin kanssa, mutta cover-biisi jäi lopulta pois Thriller-albumilta. Aivan kuten levyllä, Greg hoitaa biisin laulamisen soittaen olalla kannettavaa (iso juttu 80-luvulla) kiipparia samalla kun astuu estradin keskelle Claptonin siirryttyä lavalla kosketinsoittajan paikalle. 

Olen omistanut muutaman 1986 Amerikan kiertueen yleisöäänityksen. Montreux on hyvän äänenlaadun ja kohtuullisen kuvanlaadun johdosta ehdoton hankinta Clapton-fanille. Setissä olevat Cream ja Dominos yhdessä konstailemattoman kompaktin kokoonpanon kanssa takaavat vastinetta rajoille myös kitaristin blues-aikakauden faneille. Kunhan Eagle julkaisi keikan vielä audiomuodossa kuten Claptonin edellisen illan isännän Otis Rushin keikan. Nyt sen autokuunteluun tarvitaan DVD-soitin tai taidokas nörtti siirtämään kuvalevyn ääniraita tiedostomuotoon. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit