Blues At Montreux 2004 (DVD)
Supernatural-levyn käsittämättömän suuren menestyksen jälkeen Carlos Santana oli esillä enemmän kuin koskaan aiemmin. Hän sai myös tehtäväkseen valita kesän 2004 Montreux Jazz festivaalin blues-illan (12.7.) esiintyjät. Vuonna 1937 syntyneen Bobby Parkerin nimi ei ehkä ole blues-genren suurimpia, mutta miehen 1961 hitti Watch Your Step kuuluu oman aikakautensa soundtrackiin ja siitä on sittemmin tehty useita covereita. Yksi sen coveroinut on ollut Carlos Santana, joka myös vierailee yhdessä bändinsä kosketinsoittajan Chester Thompsonin (ei siis Genesis kiertuerumpali) kanssa keikan kolmella viimeisellä biisillä. Watch Your Step kuullaan näistä viimeisenä. Ennen biisin päätösjamittelua Santanan pääinstrumenttina on lehmänkello! John Lee Hookerin Chill Out (jonka 1995 studioversiolla Santana oli mukana) vedetään latinotyyliin Santana-vokalisti Andy Vargasin laulaessa biisin espanjaksi. Willie Dixonin instrumentaali Mellow Down Easy oli yksi huuliharpisti Little Walterin hittejä. 

Vuonna 1924 syntynyt Clarence "Gatemounth" Brown oli juuri täyttänyt kunnioitettavat 80-vuotta ennen tätä keikkaa. Ensilevynsä jo 1947 julkaissut kitaristi kierteli Euroopassa paljon 1970-luvulla ja esiintyi sveitsiläisfestivaalilla jo 1973. Carlos Santana vierailee myös Brownin setin lopussa ja päätöskappaleella Okie Dokie Stomp lavalle saapuu hänen lisäksi Chick-kitaristi ja (disco-)tuottajaguru Nile Rodgers. 

Buddy Guy aloittaa oman settinsä edellisenä vuonna ilmestyneen Blues Singerin teeman mukaisesti yksin akustisen kitaransa kanssa. Bändin saavuttua lavalle Guy starttaa sähköisen settinsä vanhan mentorinsa Muddy Waters'in Hoochie Coochie Manillä. Jason Moynihanin upean saksofonisoolon jälkeen Buddy selittää että juuri tällaista blues oli (1950-luvulla) hänen saavuttua Chicagoon ja että Muddylla ei ollut foneja orkesterissaan vaan huuliharpisti. Bändin toinen nuori valkoihoinen, kosketinsoittaja  Marty Sammon saa hänkin pitkän avausbiisin aikana oman soolospottinsa. Samoin sellaisen saa kuvaushetkellä vasta toista kuukautta bändin kakkoskitaristina ollut Ric Hall (joka soittaa bändissä yhä tätä kirjoittaessani kesällä 2013).

Buddy Guy poistuu todennäköisesti täysin spontaanisti lavalta kesken Drowning On Dry Landia ja kiertää useiden minuuttien ajan yleisön joukossa palaten lavalle kaulaillen festivaalipomon Cloude Nobs'in kanssa. Kuvausryhmä ei ennätä mukaan salikierrokselle vaan se kuvataan hölmistyneiden kuvaajien toimesta lavalta käsin joten katselija ei pääse näkemään millaisen vaikutuksen Guy yleisössä tekee. 

Illan edellisten esiintyjien tapaan Carlos Santana saapuu vierailemaan lavalle. Stormy Mondayn toisessa säkeistössä lavalle saapuu myös itselleni tuntematon jazzlaulajatar Barbara Morrison sekä biisin lopussa illan aloittanut Bobby Parker. Lyhyen jamin perään Morrison aloittaa Otis Rushin 1960 ensilevyttämän So Many Roads, So Many Trains'in. Keikan loppujami on kitaristien juhlaa sillä Buddy Guy'n jätettyä lavan sinne saapuu Nile Rodgers sekä Clarence "Gatemounth" Brownin fonisti Eric Demmer.

Eagle julkaisi illan kolme keikkaa (kukin omalla DVD:llä) yksissä kansissa mutta kenenkään artistin vetoa ei ole saatavilla erikseen. Sitä vastoin yhtiö julkaisi yhden levyn rinnakkaistuotteen, jolle laitettiin kaikki ne yhteisesiintymiset, joilla Carlos Santana on mukana. Blu-rayn omistaja saa katsottua kaikki illan kolme keikkaa yhdellä istumisella sillä ne mahtuvat yhdelle levylle. DTS HD Master Audio on toteutettu sillä hyvin maltillisesti eikä surround-kanavaa juuri käytetä. 

Petri  Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit