On Air - Live At The BBC Vol. 2
The Beatles esiintyi keväällä 1962 ensimmäisen kerran BBC:n aluetoimituksen ohjelmassa. Seuraavien neljän vuoden aikana se äänitti kymmeniä lyhyitä esiintymisiä yleisradioyhtiön ohjelmiin. Mitään näistä äänityksistä ei julkaistu virallisesti bändin toiminta-aikana eikä vielä 25 vuoteen sen päätyttyä. Vuonna 1995 julkaistu Live At The BBC muutti tilanteen. Nyt oli ensimmäisen kerran mahdollisuus kuulla mitä musaa bändi äänitti radio-ohjelmia varten. 

On Air on selvää jatkoa 19 vuotta aiemmin julkaistulle ensimmäiselle BBC-tuplalle. Jälleen kerran tarjolla on runsaasti bändin alkuaikojen hittejä, tarkasti valikoituja albumiraitoja sekä paljon coverbiisejä. Ensimmäinen BBC-julkaisu tarjosi runsaasti sellaisia covereita, joita bändi ei koskaan äänittänyt EMI:n Abbey Roadin studiolle eikä näin julkaissut niitä. Kakkososa On Air ei juuri tällaisia herkkuja tarjoile. Mukana on vain muutama aiemmin julkaisematon kappale. Sitä enemmän On Air onnistuu välittämään kuvaa siitä millaisia alkuperäiset BBC-ohjelmat olivat sillä mukaan on laitettu ensimmäistä osaa ennemmän myös haastattelupätkiä. 

BBC ei ole säilyttänyt kuin muutaman Beatles-ohjelman ääninauhat, ja lähes kaikki tämän levyn biisit (kuten valtaosa ensimmäisen osan biiseistä) tulee bändin lähipiirin ja sen fanien tekemistä radio-ohjelmien kotiäänityksistä. Lähes kaikki Beatlesin radioesiintymiset on saatu talteen joten ehkä joskus Apple Records julkaisee ne kaikki yhdessä laatikossa. Nykyään sellaisia tarjoaa vain erilaiset bootleg-yhtiöt. Itselläni on tiedostomuodossa arviolta noin 95% näistä. Siitä huolimatta virallinen BBC-julkaisu osa kaksi puolustaa paikkaansa. Se on kaikin puolin onnistunut ja sitä voi hyvin mielin suositella minunlaiselle Beatles-fanille. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit