Live
Muutettuaan Ranskaan 1979, Allison julkaisi nopeasti kaksi yhden LP:n mittaista livelevyä. Olen ollut siinä uskossa että näistä kahdesta tämä 33 minuuttinen levy on "jatko-osa" 46 minuuttiselle Live In Paris'ille. Hankittuani molemmat vinyylit kokoelmiini en ole enää aivan varma näiden julkaisujärjestyksestä sillä ne on julkaistu eri yhtiöiden kautta. 

Yhden LP:n formaatti ei onnistu dokumentoimaan kokonaisen keikan tunnelmaa ja taiteellista kaarta. Siihen tarkoitukseen esiteltiin jo 1950 uusi levyformaatti, tupla-live. Tästä huolimatta valtaosa vinyyliaikakauden (1950-1985) livejulkaisuista oli yhden levyn mittaisia kuten Live. Siitä saa aavistuksen millainen Luther Allisonin keikka on ollut, mutta vasta yhdessä pidemmän Live In Paris'in kanssa nämä kaksi julkaisua yhdessä todistavat Luther Allisonin jatkaneen autenttista Chicago-bluesin perinnettä myös vanhalla mantereella.

Live in Paris ja Live paketoitiin yhdelle CD:lle ensiksi 1995 Buda Recordsin, ja 2001 RUF Recordsin toimesta, mutta alkuperäiset vinyylilevyn eivät aivan mahtuneet yhdelle CD:lle. RUF Recordsin julkaisulla on tämän LP:n kaikki biisit, mutta Budan yhä 2013 myynnissä olevalta levyltä puuttuu levyn päätösraita Howlin' Wolfin Little Red Rooster. Lienee turha toivoa että alkuperäiset moniraitanauhat julkaistaisiin joskus kokonaisuudessaan ilman häiritseviä editointeja - ja kokonaisena noin 80 minuuttisena keikkana.

Petri Myllylä 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit