MTV Unplugged (video)
Nähtyäni mainoksen Scorpionsin Unplugged videosta yllätyin suuresti että MusicTV:n Unplugged-sarja oli yhä 2013 hengissä. Oma käsitykseni kun oli että se olisi sammahtanut jo kaukaisella 90-luvulla. Laulaja Klaus Maine kertoo ateenalaisyleisölle heidän sähköttömän keikan olevan sarjan ensimmäisen ulkoilmassa taltioidun.

MTV Unplugged idea ei ollut syntyessään erikoislaatuinen, mutta sen saama suosio oli huima. Useat bändit ja artistit saivat puhallettua uutta eloa vanhoihin hitteihinsä esittäessään ne akustisesti. Scorpions ei tyydy pelkästään tähän vaan se on kutsunut lavalle jousiorkesterin lisäksi kuusi vierailevaa muusikkoa. Tuollon tuoreen Comback ja 2015 julkaistun Return To Foreverin tuottajien Mikael Nord Anderssonin (mandolini & kitara) ja Martin Hansenin (kitara & piano) tavoin Ruotsista tulevat pianisti Hans Gardeman ja kitaristi Ola Hjelma. Heidän lisäksi eturivissä musisoivat saksalaiset Ingo Powitzer (kitara) ja bändin rumpalin James Kottakin kanssa hienosti yhteen soittava perkussionisti Pitti Hecht. Lisäksi kahdeksan hengen jousiorkesteri kuorruttaa soundia omalta osaltaan.

Suurin yllätys lienee kuitenkin se, että bändi esittelee ateenalaisyleisölle viisi uutta biisiä. Näistä kitaristi Rudolf Schenker laulaa yhden. 

Kun Sony ehdotti bändille MTV Unploggedin tekemistä, se ei heti innostunut ehdotuksesta. Pian bändi kuitenkin tajusi että heidän kataloogista puuttuu sellainen. Alkuperäinen ajatus oli kasata setti pelkästään niistä biiseistä, joita bändi ei soita sähköisillä keikoillaan, mutta pian levy-yhtiö ja bändin ruotsalaiset tuottajat saivat Scorpions'in hyväksymään kaupallisesti järkevämmän ratkaisun. Harvinaisten keikkabiisien ja uusien biisien lisäksi setissä on ne bändin suurimmat hitit, joilla tämäkin julkaisu myydään bändin satunnaisfaneille. 

En innostunut Scorpions'in 2000 julkaisemasta akustisesta Moment Of Glory levystä, mutta sen jälkeen Hannoverin Expossa kuvattu Moment Of Glory Live löytyy videohyllystäni. MTV Unplugged on tuon julkaisun henkinen kakkososa. Jälleen kerran saksalaisbändi osoittaa heidän musiikkinsa taipuvan hyvin myös akustiseen käsittelyyn. Reilun parin tunnin keikasta saisi hienon neljän LP:n julkaisun. Voisin uskoa että tällaiselle paljon harvinaisempaa materiaalia sisältävälle livelle olisi kysyntää.

Petri Myllylä / 01.03.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit