Building On Empire
Suotta ei ole Steven Wilson kehunut ja ylistänyt tätä ranskalaisen Nicholas Chapelin ensimmäistä Demians-levyä. Se on nimittäin ehdottomasti sitä parhautta mitä progressiivisella metallilla on tarjota kannattajilleen. Oikeastaan kyseessä on yksi parhaista ikinä julkaistuista progelevyistä. Metallia on mukana vain häivähdys.

 

Vaikka vielä levyn tekemisen aikoihin Demians oli nimenomaan yhden miehen projekti, se ei kuulu millään tavalla soitossa tai tuotannossa. Ei siis ainakaan negatiivisessa mielessä. Materiaali on tasalaatuista ja soitto- ja sovituspuolilla ei sorruta mauttomuuksiin. Sävelkynän jälki on tarkkaa ja viiva monimutkaista. Käsi ei ole tärissyt. Kappaleissa on yksityiskohtia ja mielenkiinnon säilyttäjiä vaikka kuinka paljon. Haikeat viulumatot  ovat tärkeä osa tunnelmaa. Koukuista ja kiemuroista huolimatta pääosassa ovat tarttuvat, paikoin heleät, useimmiten koskettavat melodiat.

 

Nicholaksen ääni on tunteikas ja vahva. Siinä on sävyjä juuri riittävästi tämänkaltaiseen kauniiseen, mutta aavistukseen surumielisyyden puolelle menevään musiikkiin. Harvoin on ranskalainen laulanut englanniksi näin hyvin. Building On Empire oli yksi vuoden 2008 pakollisista hankinnoista. Hyvältä se kuulostaa edelleen.

 

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit