Buffalo Springfield: I
Siitäkin huolimatta että innostuin jo nuoruudessani Beatlesiin, olen hyvin hitaasti tutustunut muihin 60-luvun bändeihin. Buffalo Springsteen ei tee tässä poikkeusta. Joskus 90-luvulla hankin folk-bändin kokoelmalevyn, mutta tämän heidän esikoislevyn kuulin kokonaisuudessaan vasta 2013.

Buffalo Springfieldissä oli kaksi pääasiallista lauluntekijää, Stephen Stills ja Neil Young. Jälkimmäinen ei kuitenkaan päässyt yhtyeen alkuvaiheessa juuri mikrofonin eteen vaan komppikitaristi Richie Furay lauloi kanadalaisen kitaristin viidestä biisistä kolme. Näiden joukossa on levyn oma suosikkini Flying On The Ground Is Wrong. On levyllä toki muitakin hyviä biisejä, mutta mikään klassikko se ei silti ole.

Bändin jäsenet eivät olleet tyytyväisiä heiäkuusata syyskuuhun 1966 äänitetyn levyn soundeihin ja olisivat halunneet hioa sitä lisää, mutta joulun lähestymisen takia levy-yhtiö ei moiseen suostunut. Pienenä vastaantulona muusikot saivat kuitenkin saivat hoitaa mono-LP:n miksauksen. Tietoisena että bändi pitää sitä autenttisempana hankin analogisista nauhoista 2019 masteroidun LP:n, jonka biisilista poikkeaa levyn kaikista aiemmista painoksista.

Joulukuussa 1966 julkaistulla levyllä oli 12 biisiä. Ostamassani 2019 julkaisussa on ne kaikki samalla alkuperäisessä järjestyksessä. Vuoden 1967 maaliskuusta lähtien levyn avausraitana on ollut bändin ensimmäinen hittisingle, LP:n ilmestymispäivänä 5.12.1966 äänitetty For What It's Worth. Hittibiisi ei ollut bonusbiisi vaan se tiputti ensipainoksella olleen Baby Don't Scold Me'n. Arvostan Rhino Records'in tyylitajua julkaista uusi painos niin että bonusbiisi on laitettu levyn loppuun, sen 13. biisiksi.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit