A Matter Of Life And Death
Tätä kirjoittaessa A Matter Of Life And Deathin ilmestymisestä on kulunut 13 vuotta. Ostin levyn ns. slipcase-version, jossa oli perus-CD:n lisäksi DVD, jonka anti on nykyään löydettävissä YouTubesta. Puolen tunnin mittainen dokkari on melko peruskamaa. Bändin aiempien levyjen tyyliin vinyyli prässäättiin kuvalevevynä joten 2017 musta vinyylinen uusintajulkaisu oli odotettu tapaus. Samassa yhteydessä laitoin CD:n kiertoon.

Tykästyin levyyn lähes välittömästi ja yhä edelleen sen parissa vierähtää 70 minuuttia kuin huomaamatta. Biisien keskimääräinen kesto ylittää 7 minuuttia mikä tässä tapauksessa tarkoittaa että biisien rakenteet ovat moniosaisia ja aikaisempaa progressiivisempia. 

Bändi lisäsi The Reincarnation of Benjamin Breeg CD-sinkulle BBC sessioissa 2005 äänitetyn Hallowed By The Night ja 10 tuuman vinyylille samoista sessioista The Trooper ja Run To The Hills biisit. Harvinaiselta Different World DVD-singleltä löytyy Focus-cover Hockus Pockus.

Petri Myllylä / 20.9.2019

 

Maidenin leirissä asiat ovat olleet kunnossa sen jälkeen kun laulaja Bruce Dickinson ja kitaristi Adrian Smith palasivat tiimiin. Brave New World (2000) ja Dance Of Death (2003) olivat jo hyviä levyjä, mutta positiivinen kehitys huipentuu tällä uutuudella. A Matter Of Life And Death on Iron Maidenin paras kiekko sitten vuoden 1988 Seventh Son Of A Seventh Sonin.

Maiden soittaa taas Seveth Sonilta tuttua raskasta progemetallia. Biisit ovat lajityypille ominaisesti pitkiä, mutta niissä riittää koukkuja ja melodioita jotka jäävät mieleen, ainakin muutaman kuuntelun jälkeen. Tavaraa on paljon, eikä levystä meinaa ensimmäisillä kuunteluilla saada otetta. Teos kuitenkin palkitsee kärsivällisen kuulijan ja on jopa kahta edeltäjäänsä eheämpi kokonaisuus. Rohkea levy jollaista ei enää olisi uskonut Iron Maidenilta kuulevansa.

Kaikki bändin tutut elementit ovat läsnä. Steve Harrisin basso laukkaa ja Nicko McBrainin rummut rullaavat armottomalla nopeudella. Kolme kitaristia soittavat kuin yhtenä instrumenttina. Dickinson laulaa korkealta ja kovaa, niin kuin vain hän osaa. Harris ja Kevin Shirley ovat tuottaneet levyn yhdessä. Jälki alkaa lähennellä Martin Birchin tuottamia klassikkosoundeja.

Kuten Maidenilla aina parhaimmillaan, sanoitukset ylittävät perushevikliseet. Niissä pohdiskellaan uskottavasti uskontoa, sotaa, elämää ja rakkautta. Sanojen ja soiton yhdistelmä toimii tehokkaasti. Levystä löytyy voimaa ja ajateltavaa pitkäksi aikaa.


Sami Ruokangas /MTV3


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit