Sweet Summer Sun (Hyde Park Live) (video & audio)
Rolling Stones päätti 50-v juhlakiertueensa heinäkuussa 2013 kahteen ilmaiskonserttiin Lontoon Hyde Parkissa. Pari viikkoa keikan jälkeen niistä yhdistelty 19 biisin mittainen "keikka" tuli myyntiin tiedostomuodossa. Oletan sen ääniraidan olevan identtinen jouluksi kauppoihin saapuneen fyysisen julkaisun, Sweet Summer Sunin kanssa. 

Ehdin kuunnella keikan tiedostomuodossa joitakin kertoja ennen kuin katsoin siitä tehdyn laadukkaan Blu-rayn. Normaalisti en ole pitänyt siitä että biisien väleissä kuullaan esiintyjien kommentteja erilaisista asioista. Tässä tapauksessa hatunnosto Paul Dugdalelle, joka on tehnyt sen tavalla joka onnistuu tekemään katselunautinnosta jopa kiinnostavamman. Tätä toki tukee se että Rollarit ja Hyde Park ovat kiinnostavia yhteisen historiansa takia. Ratkaisu siirtää kolme biisiä levyn bonuksiksi on sitävastoin mielestäni aina, ja myös tässä tapauksessa. En tarkoita että kyseisen kohtalon kokeneet biisit olisivat keikan parhaimmistoa, mutta tässä suhteessa DVD-paketin mukana tullut 2CD on onnistuneempi julkaisu koska siinä kyseiset biisit ovat niissä kohdin kuin ne keikalla soitettiin.

Musiikillisesti taustalaulajineen kymmenmiehinen bändi on paljon paremmassa iskussa kuin mitä lähes kymmenen vuotta sitten kun heidät viimeksi näin. Vaikka setissä onkin jotakin pientä vaihtelua 2000-luvulla julkaistujen aikaisempien livelevyjen/videoiden kanssa, ei se tarjoile mitään dramaattista yllätystä. Sadasta- jopa kolmeensataantuhanteen noussut yleisömeri saa sitä mitä haluaa eli hittejä toisen perään. 

Toisin kuin bändin loppuvuoden 2012 muutamalla yksittäisellä 50-vuotisjuhlat käynnistäneellä keikalla, nyt lavalla ei vieraile sen enempää vanhoja soittokavereita (Clapton, Beck ym.) kuin nykytähtiä (Shakira, Black Keys, Lady Gaga). Ainoa vieras on bändissä ensimmäisen keikkansa juuri Hyde Parkissa (kesäkuussa 1969) soittanut Mick Taylor. Loistavan blues-kitaristin asemaa ja kunnioitusta bändissä kuvaa se että keikan päätyttyä taustamuusikoiden poistuessa lavan taakse hän jää muiden neljän Stones-jäsenen kanssa kumartamaan yleisölle. Hieman yllättäen Bill Wymania ei näy keikalla (toisin kuin 2012).

Sweet Summer Sun on selkeästi videotuote. Sitä ei julkaistu lainkaan pelkässä audiomuodossa van jopa 3LP:n mukana tulee DVD. Hiukan yllättäen kahdesta keikasta ei julkaistu sellaista superdeluxe-paketti, jolla olisi ollut molemmat keikat kokonaisuudessaan. Ehkä sellaisen aika tulee myöhemmin? Nyt erikoispaketti sisältää keikan sekä Blu-ray'nä että DVD:nä. Sen erikoisuutena on 60 sivuinen kuvakirja sekä vuoden 1969 Hyde Parkin keikka (joka uusintajulkaistiin omana tuotteena 2015).

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit