Trapeze
Trapezen esikoislevy oli jäänyt minulta vähäiselle kuuntelulle ja huomiolle. Olin kuunnellut levyn vain pari kertaa hätäisesti läpi ja tuominnut levyn 60-luvun lopun ja 70-luvun alun humpuukiksi vähän turhan pikaisesti. Syynä jyrkkään tuomioon lienee ollut tieto siitä, että Glenn Hughes ei ole levyllä jatkuvasti äänessä. Toki hän kaikki bassot soittaa. Montanasin laulaja, Johnny Jones oli vielä tässä vaiheessa Trapezen varsinainen solisti. Hän soittaa levyllä myös trumpettia. Myöhemmin Johnny ja kosketinsoittaja ja tämän levyn tuottaja Terry Rowley palasivat Montanasin riveihin, jättäen entiset Finder’s Keepers -jäsenet - Glenn Hughes, kitaristi Mel Galley ja rumpali Dave Dolland - trioksi. Nyt kuunneltuna tuntuu ja kuulostaa siltä, että Glenn laulaa levyllä lähes yhtä paljon kuin Johnny. Glennin ääni on sen verran erikoinen, että hänen osuutensa kyllä tunnistaa. Glenn ja Johnny jakavat osuutensa, kuten Glenn ja David Coverdale myöhemmin Deep Purplessa. Hyvin toimii tuo jako.

Trapezen Trapeze on hellyyttävä sekoitus Beatlesin tyylisiä laulumelodioita yhdistettynä Deep Purplen kolmen ensimmäisen levyn, Uriah Heepin ja jopa Grateful Deadin kaltaisiin psykedeelisiin ja ylidramaattisiin kappaleisiin. Osa kappaleista voisi olla Ritchie Blackmoren nykyisen bändin esittämiä satuja. Send Me No More Letters on silkkaa iskelmää.

Levyä kuunnellessa on hauska ihmetellä, kuinka erilaiselta Trapeze kuulosti tällä levyllä verrattuna kahteen seuraavaan studiolevyyn. Missä ovat kaikki mustan musiikin vaikutteet? Myönnetään, että Glenn kiekuu jo nyt korkealta, mutta homma kuulostaa silti erittäin brittiläiseltä. Missä on kaikki funk ja hauska meno? Ensimmäisellä levyllään Trapeze oli täysin eri bändi, kuin se, johon tutustuin ennen Deep Purplen kautta. Erilainen bändi, muttei välttämättä mitenkään huonompi. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, minkälaiseksi kosketinsoitinvetoinen Trapeze olisi muodostunut. Olisiko bändistä ollut esimerkiksi haastajaksi Deep Purplelle?

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit