Flight 666 (DVD & CD)
Innostuin 2000-luvun alussa uudestaan yhdestä nuoruuteni suosikkibändeistä eli Iron Maidenista. Aikuisiällä pääsin vihdoin myös todistamaan omin silmin bändin keikkoja. Vuodet eivät ole vieneet bändin soitto-otetta ja olen ottanutkin tavakseni katsella heidän julkaisemat keikkavideot. Tosin Flight 666 tuli minulle tosin tutuksi aluksi soundtrack-albumina hankittuani sen amerikkalaisen kuvavinyylin. Katsoin keikan ja kiertuedokumentin vasta jouluna 2010, yli 1,5 vuotta sen ilmestymisen jälkeen. 

Flight 666 on siinä mielessä erikoinen, mutta silti erinomainen livelevy, että biisit tulevat 16 eri keikalta. Video starttaa Intiasta, ja Australian ja Japanin kautta siirrytään Amerikan mantereelle. Sitä reissataankin alhaalta etelästä aina pohjoiseen Kanadaan saakka. Biisien väleissä on lyhyet siirtymät paikasta ja areenoista toisiin. Nämä eivät keskeytä keikkaa, mutta kertovat katselijalle missä kulloinkin ollaan. Kaikkia keikkapaikkoja yhdistää loppuunmyydyt areenat ja yleisön hurmoksellisnen käytös sekä sadat kamera- ja videokännykät. Yleisön joukossa on hämmästyttävän nuorta jengiä, joten en ihmettelisi vaikka bändi kiertäisi maailmaan vielä monta vuotta.

Koska koko setti rakentuu oman nuoruuteni 80-luvun Maiden-hiteistä, ei siitä voi sanoa puolikastakaan pahaa sanaa. Setissä on oikeastaan kaikki ne biisit, joita itse olisi voinut toivoa kuulevansa. Jälleen kerran sellaiset livestandardit kuten Powerslave ja Fear Of The Dark loistavat ja saavat ihon lähes kananlihalle. Jälkimmäinen biisi tulee Buenos Airesista Argentiinasta. Yleisön varauksetonta tuli kertoo musiikin parantavan voiman eikä ilmassa ole pientäkään muistoa Iron Maidenin kotimaan Englannin ja Argentiinan välisestä sodasta neljönnesvuosista aiemmin.

Koska 666:n audioraita oli minulle entuudestaan tuttu, katsoin videon monikanamiksauksen kera. Valitettavasti jouduin tyytymään DVD:n Dolby Digital 5.1 ja DTS 5.1 -ääniin enkä sen kiiteltyyn DTS-HD Master Audio miksaukseen, joka löytyy Blu-ray'ltä. Minun laitteistolla Dolby Digital oli kolmesta miksauksesta toimivin PMS stereon kuulostaessa todella ponnettomalta. Ääniraidan miksaaja levittää takakaiuttimiin enimmäkseen yleisöääniä, mutta tulee sinne myös muutamat pyrotekniikan tehosteet ja joitakin kaikuja.

Kiertueen ensimmäiseltä osalta kuvattu dokumentti Flight 666 on Scott McFadyen ja Sam Dunn'in taattua laatua. Kaksikko hoitaa julkaisun kuvatuotannon tuottaja Kevin Shirleyn vastatessa musiikin miksauksesta. Kiertueen erikoislaatuisuuden johdosta siitä syntynyt dokumentti on huimasti normaali rock-sirkus kuvauksia kiinnostavampi. Vaikka bändi onkin leffan pääesiintyjä, saa kiertuehenkilökunta ja rock-busineksen ympärillä pörräävät yhteistyökumppanit oman osuutensa. Radio, TV ja lehtimiesten lisäksi bändin muusikkoystäviä vierailee erityisesti Los Angelesin bäkkärillä. Siellä nähdään esimerkiksi Ronnie James Dio, Lars Uldrich, Vinnie Appice. Kiinnostavin osa dokkaria on silti bändin vierailu Etelä-Amerikassa, jossa sillä on uskomaton fanikunta, mutta myös vihamielisesti heihin suhtautuvia hallituksia.

Petri Myllylä

 

Mikä tekee Flight 666:sta erilaisen muihin Iron Maidenin livelevyihin verrattuna? No se, että Flight 666 ei kannen mukaan olekaan livelevy, vaan soundtrack-albumi. Tosin kyseessä on soundtrack yhtyeen Flight 666 -filmiin, joka on keikkataltiointi.

Levyn kannessa ilmoitetaan, että levyn kappaleet on koottu 16 keikalta. Kun alussa kuultavan Churchillin puheen jälkeen kuullaan 16 kappaletta, niin loogisesti ajateltuna jokainen lienee eri keikalta. Kun tupla-cd:n kumpikin levy on vajaan tunnin mittainen, tulee väkisinkin mieleen, että olisihan tuohon mahtunut vähän lisääkin. En tiedä, mutta voihan olla että kaikilla keikoilla kuultiin sama setti, jonka mukaan tämä tupla on sitten koottu.

Maidenin kohdalla livelevyt ovat jo jonkin aikaa olleet best of -kiekkoja. Kuusimiehinen Maiden soittaa hyvin yhteen, ja suurin osa kappaleista on klassikkoja. Kovalle Maiden-fanille tältä levyltä todennäköisesti löytyy kaikenlaista jännää, mutta minusta tämä on vain yksi livelevy lisää muiden Maidenin livejen joukkoon.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit