Agent Provocateur
Foreigner 4 oli joka puolella maailmaa, mutta varsinkin Amerikassa massiivinen myyntihitti. Bändillä oli taatusti paineita tehdä sille seuraaja. Se julkaisi syksyllä 1984 tulevalta levyltä maistiaisena ällöttävän imelän balladin I Want To Know What Love Is, josta tuli mieletön hitti. Se ja levyn muut hittibiisit tuntuivat soivat 1985 joka puolella maailmaa. Itse ostin sen maxisinglenä jostakin etelän lomakohteesta. Biisin venytetty versio on täysin tarpeeton, mutta tuolloin oli tapana tehdä sellaisia discossa soitettavaksi. 

Alkuvuodesta 1985 levyn toisena singlenä julkaistiin mielestäni sen paras biisi That Was Yesterday. Myös siitä julkaistiin pidennetty versio, joka sekin löysi tiensä aikoinaan levyhyllyyni (ja 30 vuotta myöhemmin uudestaan). Bändin levy-yhtiö jatkoi aktiivista sinkkujen julkaisua ja huhtikuussa ilmestyi Reaction To Action. Biisi on ihan kelpo mutta ei siitä samanlaiseksi hitiksi ollut kuin kahdesta aiemmasta. Tutustuin biisin maxisinglen versioihin vasta 2014 ja ne ovat aivan pöyristyttävän typeriä, ja ihan turhia. Ei ihme että neljäs singlelohkaisu (Amerikassa Down On Love ja Euroopassa pirteä Growing Up The Hard Way) ilmestyi vain perinteisenä albumiversiona (Saksassa tosin maksisinglenä).

Tätä kirjoittaessa kuuntelen ensimmäistä kertaa yli kahteenkymmeneen vuoteen nuoruudessa kymmeniä kertoja kuuntelemani levyn. Biisit tuntuvat tutuilta ja tuovat mieleen muistoja levyn ilmestymisen ajankohdasta. Paljon on sen jälkeen tapahtunut, ja maailma siinä sivussa muuttunut. Mutta se asia ei, että. Foreigner 4 on ja pysyy bändin parhaana albumikokonaisuutena. Agent Provocateur ei ole jäänyt historiaan samanlaisena merkkiteoksena. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit