Live At The Rainbow 31.3.1974
Tutustuin Queenin musiikkiin vasta 1982 jolloin kaverini isoveli äänitti minulle bändin tuoreen hittikokoelman. Sillä on mukana vain yksi biisi bändin kahdelta ensimmäiseltä levyltä. Queen I ja II ovat aina olleet itselleni melko etäisiä sillä bändin 80-luvun tuotannon lisäksi en nuoruudessani juurikaan tutustunut heidän 70-luvun albumeihin. 

Queen kiersi kotimaataan vielä joulukuussa 1973 Mott The Hooplen lämppäribändinä, mutta maaliskuussa Queen II -levyn kiertueella maaliskuussa 1974 se oli pääesiintyjänä Lontoon Rainbow-teatterissa. Se myös äänitti keikan mahdollista livejulkaisua ajatellen. Ainakin osa keikasta myös videokuvattiin ammattikalustolla sillä neljä sen biisiä on mukana Live At Rainbow '74 DVD/Blu-ray -julkaisulla. Syksyllä 2014 keikka lopulta julkaistiin yhdessä samaisessa teatterissa saman vuoden marraskuussa kuvatun keikan kanssa. 

Live At Rainbow '74 sisältää valtavan määrän sellaisia biisejä, jotka eivät olleet enää bändin setissä kun se 1979 äänitti ensimmäistä livelevyään, tai kuvasi 80-luvun keikkojaan. Voin olettaa että niille Queen-faneille, joiden mielestä bändin teatraalisempi, raa'empi ja raskaampi alkutuotanto on bändiä parhaimmillaan, tämän keikan julkaisu on todella merkittävä asia. Itselleni se toimii enemmänkin kahden ensimmäisen albumin esittelynä. 

Vinyylifanin kannattaa välttää Live At Rainbow '74 kahden levyn julkaisua sillä osa keikan biiseistä on editoitu. Kahden CD:n ja neljän LP:n julkaisut sisältävät molemmat keikat kokonaisuudessaan. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit