Songs From November
Neal Morse oli talvella kiertueella Transatlanticin kanssa. Sen viimeisin levy Kaleidoscope ilmestyi alkuvuodesta. Kiertueen loputtua maaliskuussa tiesin että hän oli käynyt studiossa. Samaan aikaan Mike Portnoy twiittaili, että Flying Colors, toinen bändi jossa hän ja Neal soittavat yhdessä, oli aloittanut levyn numero kaksi äänitykset. Oletin ilman muuta, että Morse oli studioreissullaan äänittänyt osuuksiaan tuolle syyskuun lopulla ilmestyvälle Second Naturelle. No ehkä hän teki senkin, mutta ehtipä hän työstää uuden sooloteoksenkin.

Morse on julkaissut niin monenlaista musiikkia etten osaa ihan varmaksi sanoa monesko soololevy Songs From November on. Tyyliltään se on lähempänä vuoden 1999 debyyttiä kuin vaikkapa pari vuotta sitten ilmestynyttä Monumentumia. Ihan puhdasta progea ei siis kuulla. Häivähdyksiä mukana on. Sen sijaan levy on täynnä hienoja sävellyksiä, koskettavia sanoituksia ja tänä päivänä harvinaista paineetonta, rentoa, mutta inspiroitua, soittoa ja kaunista, sydämestä asti tulevaa laulua. Kuunnelkaa Daddy’s Daughter ilman tippaa silmäkulmassa, jos pystytte. Levyn avaava Whatever Days on amerikaksi sanottuna funky, groovy ja kaikin puolin cool. Levyllä kuullaan torvia, gospel-kuoroa ja ne ovatkin se juttu, joka tekee tästä levystä niin erilaisen ja miellyttävän kuunnella. Tunnelmat vaihtelevat melkein riehakkaasta vakavan pohdiskelevaan.

Kuten levyn nimestä voi arvata, nämä kappaleet on sävelletty pääasiassa viime vuoden marraskuussa. On Morsella ollut melkoinen inspiraatio. Kaiken kaikkiaan hän kirjoitti 21 kappaletta. Hän lähetti ne muusikoille jotka oli valinnut ja pyytänyt mukaan tähän projektiin. Yksitoista parasta päätyi levylle asti. Jemmojakin siis on. Muistaakohan Morse pyhittää lepopäivän?

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit