Van Halen: Live: Right Here, Right Now (DVD & CD)
Van Halen äänitti toukokuussa 1992 ensimmäisen livelevynsä kotinurkillaan Californian Fresnossa. Kaksi Selland Arenan keikkaa myös kuvattiin ja julkaistiin levyn kanssa samaan aikaan videonauhana. Petyin aikanaan hankkimaani Right Here, Right Now -levyyn. En ollut innostunut bändin uusimpaan For Unlawful Carnal Knowledge -levyyn, joka löytyy tältä liveltä lähes kokonaisuudessaan. Kuuden vuoden takaiselta, loistavalta 5150:lta livelevylle päätyi lopulta neljä setissä olleesta viidestä biisistä. Sitä vastoin vuonna 1988 julkaistulta OU812:lta mukana on vain When It's Love, Finish What Ya Started sekä varsin hengettömän You Really Got Me biisin sisään soitettu Cabo Wabo. Olisin toivonut edellisellä kiertueella setissä olleista A.F.U. (Naturally Fired), Mine All Mine ja Black And Blue -biiseistä ainakin yhtä mukaan tälle livelevylle.

Kuten tavallista, myös näitä konserttinauhoja paranneltiin studiossa ennen levyn julkaisua. Kuinka paljon, se jäänee vain arvailuiden varaan. Sammy Hagarin Red-kirjan mukaan veljekset äänittivät lähes kaikki osuudet uudestaan jonka jälkeen hänen piti myös laulaa koko keikka uusiksi laulun ja soiton synkronoimiseksi. Tällainen kiillotus kuuluu livelevyjen luonteeseen eikä se tässä tapauksessa ainakaan minua häiritse. Mutta se häiritsee ettei tämä levy innosta aktiiviseen kuunteluun. Bändi ei kuulosta samalla tavalla svengaavalta kuin mitä se oli vuonna 1986 ja vielä jossakin määrin 1988. Myös bändin sisäinen kaveruus ja hauskuus toisten seurassa näyttää pahasti vähentyneen kuuden vuoden takaiseen videoon verrattuna. 

Kaksi julkaistua formaattia eivät ole yhtenäisiä toistensa kanssa. Kaikki videon 17 biisiä Sammy Hagarin sooloesiintymistä Eagles Fly (esitettiin vain jälkimmäisenä iltana) lukuunottamatta löytyvät myös audiojulkaisulta. Aikanaan VHS-videoiden maksimikesto oli yleensä kaksi tuntia. Sitä pidemmät nauhat kun tahtoivat rikkoutua kuluttajien kovassa käytössä. Niinpä Right Here, Right Now konserttivideo ei dokumentoi kokonaisuudessaan 1992 esiintymistä. Valitettavasti vuonna 1999 julkaistu DVD ei eroa vanhasta videonauhasta sisältönsä suhteen. Ehkä tulevaisuudessa julkaistava Blue-ray sisältää koko keikan, tai vielä mielummin molemmat keikat.

Valitessaan biisejä videolle bändi näyttää ensisijaisesti karttaneen päällekäisyyttä viisi vuotta aiemmin julkaistun Live Without A Net -videon kanssa. Siltä löytyvät, ja 1992 kiertueella soitetut Best Of Both Worlds, Love Walks In, Why Can't This Be Love, Sammy Hagarin soolotuotantoa oleva There Is Only One Way To Rock sekä David Lee Rothin ajan Ain't Talkin' 'Bout Love ja Panama eivät näin mahtuneet uudelle videojulkaisulle.

Jostakin kumman syystä audiojulkaisulla mukana ollutta 5150-raitaa Dreams ei laitettu Right Here, Right Now -videolle vaikka se ei ollut mukana aiemmalla videolla. Samoin kävi Sammy Hagarin soolouralta olevalle Give To Live sekä The Who cover Won't Get Fooled Again. Erilaisen biisilistansa johdosta fanien on syytä hankkia julkaisun molemmat formaatit. Lähetän silti pyynnön Warnerille: niputtakaa DVD ja 9 biisillä laajennettu 2 CD yhteen ja samaan boxiin. Rikon säästöpossuni samana päivänä kun se ilmestyy.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit