Black Magic
Innostuin 2010-luvun alussa kuuntelemaan entistä enemmän bluesia. Samalla löysin paljon sellaisia artisteja, jotka ovat jostakin syystä jääneet genren kuuluisuuksien varjoon. Magic Sam oli yksi 60-luvun puolen välin suurimmista Chicago West Siden muusikoista, mutta on historiankirjoituksessa jäänyt vähemmälle huomiolle kuin samaan aikaan vaikuttaneet (ja Samin kanssa samassa Cobra-yhtiössä 50-luvun lopulla ensilevynsä tehneet) Otis Rush ja Buddy Guy. Suurin syy Samin taustalle jäämiseen johtuu luonnollisesti hänen aikaisesta kuolemasta 1969, mutta myös selvien hittibiisien puuttumisesta. Black Magic on kuitenkin niin vahva albumi että jokaisen blues-fanin kannattaa siihen tutustua.

Black Magic sisältää kuusi Samin omaa biisiä sekä neljä hyvin valittua coveria. Niistä kaksi on kuninkaallisia sillä mukana on BB:ltä It's All Your Fault ja Freddie Kingiln instrumentaali San Jose. Levyn avaa blueslaulajattarelle Tiny Topsylle 1959 sävelletty Just Want A Little Bit. Samalta vuodelta tulee myös levyn päätösraita Keep Loving Me Baby, joka on Samin oppi-isän Otis Rushin käsialaa. Oikealta nimeltään Samuel Maghettin biiseistä oma suosikkini on levyn avauspuolelta löytyvä You Belong To Me.

Magic Sam Blues Bandin toisena kitaristina ollut Mighty Joe Young oli hänkin aloittanut studiotyöt 50-luvulla. Joe palasi sooloartistiksi Samin kuoltua. Vaikka Joe olikin syntynyt 8 vuotta Samuelia aiemmin 1927, kitaristi eli 30 vuotta pidempään ja julkaisi 7-kymppisenä viimeisen soololevynsä vuonna 1997.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit