Sticky Fingers Live (video & audio)
Nuo rena poikana 70-luvulla innostui The Beatlesiin ja kahlasin nopeasti kaikki heidän levyt läpi. Rolling Stones'iin tutustuin todella hitaasti levy kerralaan ja vasta 2010-luvulla taisin kuunnella viimeisimmät itselleni oudoiksi jääneet albumit. Sticky Fingers oli niiden joukossa.

Vaikka Sticky Fingers ei kuulu nuoruuteni soundtrackiin, tykästyin levyyn välittömästi sen ensimmäisen kerran kuultuani. Kovin tutuksi se ei ole kuitenkaan itselleni tullut (vaikka nykyään vinyylikokoelmaani kuuluukin).  Vuodet vierivät nopealla tahdilla ja Sticky Fingers Live video (siis Blu-ray) ehti olla hyllyssäni useamman vuoden ennen sen ensikatselua asianmukaisessa 5.1 kuunteluhuoneessa. Vuonna 1971 julkaistu Sticky Fingers sai kesällä 2015 asiallisen faneille suunnatun laajennetun painoksen. Kuinka ollakkaa Stones sattui samoihin aikoihin aloittamaan Amerikan kiertuetta. Kiertueen lämmittelykeikka Hollywoodin intiimissä Fonda-teatterissa 20.5.2015 oli ensimmäinen kerta kun bändi soitti yhden levyn kaikki biisit yhdellä keikalla. Täytin 50-vuotta 29.6.2015 ja ikään kuin syntymäpäivälahjaksi bändi julkaisi Google Play'ssä keikan kaikki Sticky Fingersin biisit.

Sticky Fingers Live At Fonda Theatre 2015 ilmestyi pari vuotta myöhemmin ja se sisältää kokonaisen keikan sekä aivan liian usein biisien väleissä olevia lyhyitä haastatteluita (miksi niitä ei voi laittaa extroihin?). Vinyylihyllyssäni on useita Stonesin viime vuosina julkaisemia keikkoja, mutta tällä kertaa tyydyin edulliseen BD-levyyn. Kolmen LP.n mukana tuleva kuvalevy on laadultaan heikompi DVD.

Nimensä mukaisesti Rolling Stones vaikuttaa olevan jatkuvasti vierivä kivi. Se ei todellakaan meinaa sammaloitua. Tästä huolimatta joka ilta ei sekään yllä ihmeisiin ja tämä keikka ei minua sytytä. Olen viime aikoina katsellut videohyllyn Stonesien keikkoja kronologisessa järjestyksessä. Miehet (ja valitettavasti myös naispuolinen taustalaulaja Liza Fischer) vanhenevat ja ikiliikkuja Mick Jaggeria lukuunottamatta he myös hidastuvat. Rutiini on kuitenkin niin vahva että ei Rollareiden keikan katsominen ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa.

Nostalgianälkäisille faneille, joille Sticky Fingers on merkittävä albumi, keikka on ihan täyttä tavaraa. Kyseessä on ainutlaatuinen konsertti, jota ei ole rakennettu liian helpoksi ja varmaksi. Sen lisäksi että ohjaaja on tiputellut haastatteluita kappaleiden väliin (mutta ei sentään vanhan ajan tyylin kappaleiden keskelle), hän on poistanut kolme biisiä ja sijoittanut ne bonuksiin. Spotify tai vinyylin kuuntelijan ei tarvitse tällaista mielivaltaa kestää sillä niillä 16 biisiä tarjoillaan oikeassa järjestyksessä.

Petri Myllylä / 25.09.2020

 

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit