No Bull (video)
Espanjassa harrastetaan härkätaisteluita. (Tai harrastettiin kunnes ne kielleettiin vuonna 2011). Siinä matadori ärsyttää härkää hyökkäämään tämän päälle. Lopulta matadori väsyttää härän ja pistää miekalla tämän kuoliaaksi.

AC/DC esiintyi kesällä 1996 Madridin härkäareenalla. Tällä kertaa kukaan ei tainnut menettää henkeään turnajaisten vuoksi, mutta kyllä tässä silti draaman aineksia löytyy. Bändillä on vastassa areenan täyteinen ja erittäin innostunut espanialaisyleisö, jota bändi härnää ikään kuin matadori härkäänsä. Se heittää hienon keikan, esittelee vanhojen suosikkien lomassa uudelta levyltään neljä biisiä ja poistuu lavalta kaiken antaneena. Kuin matadori ikään.

DVD:n takakansi (pikkukuva) väittää kuvasuhteen olevan vanha 4:3, mutta kyllä tämä on nykytavan mukaan kuvattu laajakuvalla. Kuvan laatu ei kohoa lähellekään Donington DVD:n tasolle ollen ajoittain todella rakeinen.

Syksyllä 2008 keikka uudelleenjulkaistiin ns. ohjaajan versiona. Sen blue-ray versio oli minun ensimmäinen teräväpiirtoajan levy. Siksi tutustuin erittäin tarkoin sen Dolby TrueHD ääniraitaan. Äänimiksaaja on mielestäni onnistunut työssään erinomaisesti ja monikanavamiksaus on steroaa kiinnostavampi.

Alkuperäisen VHS-julkaisun kylkiäisenä tuli kolmen biisin CD. Nuo ja kolme muuta keikalta julkaistua audioraitaa löytyy nykyään helposti Backtracks boxilta. Jostakin syystä bändi ei ole myynyt videokeikkojaan myös audiomuodossa, mutta en yllättyisi jos tämäkin keikka joskus näkee päivänvalon audiomuodossa, ehkä nykyaikaisesti vinyyliboxina.

Petri Myllylä

 

Kuumuuttaan kihisevällä härkätaisteluareenalla Madridissa, Espanjassa vuonna 1996 kuvattu AC/DC-keikkataltiointi No Bull julkaistiin alun perin samana vuonna VHS-kasettina. Ensimmäinen dvd-versio näki päivänvalon viisi vuotta myöhemmin.

Lukuisia konserttitaltiointeja ja musiikkivideoita ohjannut David Mallet oli ilmeisesti tyytymätön alkuperäiseen tuotokseen. Siksi kaksituntinen konserttivideo on nyt työnnetty markkinoille uudestaan leikattuna ja miksattuna No Bull (The Director's Cut) -nimellä.

Ero vuoden 2001 julkaisuun onkin selvä. Alkuperäinen dvd on kaikin puolin hailakampi esitys. Varsinkin uusi 5.1-surroundmiksaus talloo vaisun edeltäjänsä maanrakoon. Visuaalisestikin on otettu aimo harppaus eteenpäin. Nopean vertailun perusteella uusi No Bull on myös hitusen dynaamisemmin leikattu. Lisäksi dvd sisältää nyt aidon 16:9-laajakuvan.

Vuoden 2001 No Bull tarjosi bonuksina Hard As A Rock -musiikkivideon sekä sen tekemisestä kertovan lyhyen dokumentin. Nyt niiden tilalla on kaksi teknisesti karskimman puoleista livebiisiä samalta vuoden 1996 Ballbreaker-kiertueelta sekä tyhjänpäiväinen, neljän biisin verran pelkästään kitaristi Angus Youngia seuraava Angus-cam-osio.

No, viimeistään näin saadaan AC/DC-fanaatikot ostamaan lähes sama tuote vielä kerran.

Dvd on erinomainen keikkatallenne mainiossa vedossa olleelta bändiltä, ja sitä voi varauksetta suositella kaikille AC/DC:n ystäville. Yksi tähti lähtee kuitenkin bonusmateriaalin olemattomuudesta ja toinen siitä hyvästä, ettei digitaalista julkaisua tehty tarpeeksi hyvin jo ensimmäisellä kerralla.

Tallenne on saatavilla dvd:nä ja Blu-rayna.

Juho Hämäläinen / Savon Sanomat


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit