Miles Ahead
Kävelin syyskuussa 1996 levykaupan alakerrassa olleeseen jazz/blues/klassisen musiikin osastolle. Olin tullut joitakn päiviä aiemmin isäksi ja päätin uuden syntymän innoittamana uudistaa myös levyhyllyäni. Nuoruuteni musiikkiopettaja oli aikoinaan soitattanut teineille Miles Davisia joten kotiin tullessani mukanani oli Gil Evansin kanssa tehdyistä levyistä kasattu kuuden CD:n boxi. Ykköslevyllä on Miles Ahead sekä sen kappaleiden vaihtoehto-otoista kasattu ja uudellaan miksattu "vaihtoehtolevy". Boxilla on tämän lisäksi puolitoista levyllistä sessioissa äänitettyä materiaalia.

Miles Ahead on jäänyt itselleni melko etäiseksi albumiksi. Kuuntelen sitä ehkä viiden vuoden välein ja yleensä aina kahteen otteeseen eli alkuperäinen ja "vaihtoehto". Olisi kiva kuulla mitä levyä vuosikymenet kuunnelleet fanit tykkäsivät 1996 versiosta. Itselleni ne molemmat ovat ihan ok. Miles Davis lienee yhä 2000-luvulla historian kuuluisin trumpetisti. Tällä levyllä tuota instrumenttia soittaa kuitenkin viisi muuta soittajaa sillä Davis puhaltaa levyllä flyygelitorvea.

Levystä on olemassa kaksi kantta sillä Columbia vaihtoi alkuperäisen kannen, jossa valkoihoinen nainen ja lapsi ovat purjehtimassa Milesin keikkakuvaan. Vaihto tehtin koska Davis oli kommentoinut alkuperäiskantta yhtiön johdolle tyyliin "Miksi laitoitte valkoisen pimun kanteen?".

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit