Cream: Farewell Concert
Cream julkisti uutisen hajoamisensa heti kolmannen ja viimeiseksi jääneen Wheel of Fire -levyn ilmestyttyä loppukesästä 1968. Edessä oli enää parin viikon USA:n kiertue sekä Lontoon keikka. Bändin levy-yhtiö äänitti ainakin kolme kiertueen Californian keikkaa, mutta vuoteen 2020 mennessä Lontoon keikka oli ainoa joka oli julkaistu kokonaisuudessaan.

Olen nähnyt tästä keikasta useita eri DVD-julkaisuja. Tyypillisesti ne sisältävät tammikuussa 1969 Englannin yleisradion BBC:n lähettämän kuuden biisin koosteen keikasta. Ohjaaja Tony Palmer liitti biisien väliin bändistä paljon aiemmin tehtyjä haastattelupätkiä. Kaikki nämä lyhyet versiot kärsivät heikosta kuvasta ja paikoin myös äänestä.

Japanilaiset julkaisivat ensimmäisen kerran jo 1990 kuvalevyllä keikan kokonaisuudessaan, toki edelleen sisältäen haastattelut. Vastaava versio julkaistiin Euroopassa BMG:n toimesta vuonna 2001 BMG-julkaisu. Siinä on sekä keikasta televisiolle editoitu 45 minuuttinen versio sekä täyspitkä 80 minuuttinen versio. Jälleen kerran mukana on bändin soittajien haastettelut. Valitettavasti niitä ei ole laitettu bonus osioon vaan katselijan täytyy tarttua kaukoon jatkaakseen keikan yhtäjatkoista katsomista. Tosin haastattelut ovat harvoin katsottuna ihan piristävä ajankuva. Sekä soittajista että maailmasta yleensä.

Ellei kyseessä olisi niin ainutlaatuinen tallenne, Creamin ainoa kokonainen kuvattu keikka, Farewell Concert saisi faninkin kriittiseksi. Bändi esiintyi samana iltana kahteen kertaan. Kukaan ei tainnut huomioida että silloin kannattaisi pukeutua identtisesti ja soittaa keikat samalla kalustolla. Toki asian voi tehdä myös totaalisesti toisin (kuten olen joskus nähnyt) ja esiintyä tarkoituksellisesi ihan eri vaatteissa. Mutta ei se että Eric Clapton soittaa yhden biisin aikana kahta eri näköistä Gibsonia minua juurikaan haittaa. Paljon enemmän minua ärsyttää keikan kameratyö, joka on paikoin todella surkeaa. Lisäksi BBC:n kamerat olivat laadullisesti heikkoja videokameroita ja aivan kuten Jimi Heldrixin pari kuukautta myöhemmin samassa paikassa kuvaama keikka, kuvamaeriaali kärsii liian vähästä valosta. Jimi buukasi uuden keikan samaan taloon nähtyään ja kuultuaan ensimmäisen illan tuotokset. Creamilla ei ollut tällaiseen mahdollisuutta. Se että keikkasetti ei ole autenttisessa järjestyksessä on niin tuttua huttua että siitä en jaksa enää mieltäni pahoittaa.

Vuonna 2020 julkaistu neljän CD:n laatikko Goodbye Tour - Live 1968 sisältää kolmen lokakuussa 1968 Kaliforniassa soitetun keikan lisäksi Lontoon keikan ensimmäisen kerran. Vielä kun laatikko (jota odotan yhä saapuvaksi kotiini) kertoisi kumpi keikka on kyseessä...

Petri Myllylä / 29.3.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit