A Night At The Odeon (video & audio)
Queen oli kiistaton Englannin ykkösbändi vuoden 1975 lopulla. Levy-yhtiön vastustuksesta huolimatta täyspitkänä versiona julkaistu Bohemian Rhapsody sai soittoaikaa radiossa ja oli yhdeksän viikkoa sinkkulistan kärjessä. Kolme päivää tämän TV-keikan jälkeen siellä oli myös bändin viides albumi A Night At The Opera. Tämä ei jäänyt huomaamatta edes Englannin yleisradioyhtiöltä sillä se tallensi bändin kuuden viikon Welcome To Spend A Night At The Opera -kiertueen päätöskeikan Lontoon Hammersmith Odeonilla (kuten paikka tuolloin tunnettiin).

Oma Queen diggailuni on keskittynyt heidän virallisiin julkaisuihin enkä juuri ole kaivellut heidän bootleg/fani-julkaisuja. Koska tämä jouluaaton keikka lähetettiin samaan aikaan Englannin televisiossa (mono) ja radiossa (stereo) niin toki kotinauhoittajat ovat levittäneet sitä muualla asuville faneille. Itse kuuntelin ja katselin keikan ensimmäisen kerran melko tarkalleen 40 vuotta myöhemmin kotisohvalla.

Vuonna 2014 julkaistu At The Rainbow '74 on bändin ensimmäinen kokopitkä keikkavideo, mutta Night At The Odeon on julkaisuna sitä kiinnostavampi, varsinkin jos omistaa siitä sekä video- että audiojulkaisun. Keikan ensimmäinen tunti lähetettiin Britanniassa suorana lähetyksenä BBC:n kuvausryhmän toimesta. Ensimmäisen encoren jälkeen he pakkasivat tavaransa. Luojan kiitos BBC:n äänitysautossa ei sentään katkaistu virtoja kesken keikan ja keikan toinen encoren Seven Seas Of Rhyen ja See What A Fool I've Been sekä nauhalta tullut God Save The Queen ovat mukana A Night At The Odeon audio-julkaisuilla. Suoratoistopalavelussa on siis kuunneltavissa kokonainen keikka, joka toki on julkaistu myös CD:nä. Eurooppalaisille on tarjolla CD+DVD, mutta japanilaiset saavat nauttia paremmasta videon äänentoistosta eli tarjolla on CD+DB (kuvat 5-6).

Keikkasetti on mielestäni vähintäänkin erikoinen. Uudelta levyltä nimittäin ei kuulla kuin Bohemian Rhapsody. Soittamatta jää Rogerin mainio I'm In Love With My Car, levyn toisena sinkkuna julkaistava You're My Best Friend sekä myöhemmin settiin otettu Love of My Life. Lähes kolmen vuoden ikään ehtineeltä esikoislevyltä sitä vastoin kuullaan kuullaan peräti 4 biisiä; Keep Yourself Alive, Liar sekä Son And Doughter. Queen II esitetään yksi keikan rankimpia biisejä Ogre Battle, sekä Freddien ilmoituksen mukaan alkuperäisestä setistä unohtunut, toisen encoren avaava Seven Seas of Rhye, White Queen sekä uskoakseni tämän kiertueen jälkeen setistä lopullisesti tippunut The March of The Black Queen. 

Reilu vuosi ennen Odeonin keikkaa marraskuussa 1974 julkaistu Sheer Heart Attack oli Queenin ensimmäinen menestysalbumi. Sen biiseistä setissä on yhä Brian Mayn kitarasoolon ympärillä toimiva Brighton Rock, levyn hitti Killer Queen, BBC-dj Bob Harrisin kuulutuksen jälkeen keikan dynaamisesti avaava Now I'm Here sekä varsinaisen setin päättävä In The Laps of The Gods... Revisited sekä vaudevillemainen Bring Back That Leroy Brown. Sen tilalla olisin mielummin kuullut samantyylisen Seaside Rendevous'in A Night At The Operalta.

Vaikka audiojulkaisu sisältääkin kokonaisen keikan, olen tutustunut tähän tuotteeseen enimmäkseen hyllyssä olevan Blu-ray'n kautta. Levy bonuksista nautittavin on BBC:n Bob Harrisin tekemä uusi haastettelu Roger Taylorista ja Brian May'stä. Huomio on toki vuodessa 1975, mutta muutama sana vaihdetaan myös ajasta ennen ja jälkeen keikan. Kesän 1976 Hyde Parkin ilmaiskeikalta näytetään pätkä ja se saa tietenkin veden kielelle jospa sekin keikka pian julkaistaisiin. Bändin ensimmäiseltä Japanin visiitiltä keväältä 1975 mukana on kolme Budokanissa kuvattua biisiä. Tosifaneille oli tarjolla keikasta myös laatikko (kuva 7), joka sisältää CD:n, DVD, Blu-ray'n sekä 60-sivuisen kirjan sekä 12" maxi-singlen, jolla on aiemmin julkaisematon soundcheck biisistä Now I'm Here. Lisäksi mukana on tavalliseen tapaan ns. sälää kuten kiertuekirja, back stage -passi, kasa rintanappeja, juliste sekä keikkalippu.

Petri Myllylä / 12.4.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit