Rio Grande Mud
Bändin kakkoslevy, Teksasin ja Meksikon rajajoen mukaan nimetty Rio Grande Mud on edeltäjäänsä selvästi kypsempi ja miellyttävämpi bluesrock-levy. Reilun vuoden aikana bändin ilmaisu oli laajentunut, tai vastaavasti tuottaja Bill Ham uskalsi tässä vaiheessa laittaa levylle muutakin kuin perusbluesia.

Heti avausraita Francine saa jalan vipattamaan, kun bändin boogie vyöryy vastustamattomasti. Biisin riffi on yksinkertaisuudessaan toimiva, kuten hauskat taustalaulut huudahduksineen. Myös ykköspuolen päättävä Chevrolet ja b-puolelta löytyvä Whiskey 'N Mama ovat omia suosikkejani. Jamittelun ystäville kakkospuolen avaava lyhyt Apologies To Pearly on taatusti nannaa. Suoraan siitä jatkava Bar-B-Q sisältää minusta levyn hienoimman kitarasoolon.

Vaikka tämä levy ei ehkä kuulu bändin ehdottomaan eliittiin, eikä siltä löydy suuria hittejä, on se bändiltä vahva esitys ja suositeltava vinyyli hankinta. Vuonna 1992 julkaistulle CD-kokoelmalle Greatest Hits ei valitettavasti päätynyt yksikään levyn biiseistä. Bändin alkuperäiselle kokoelmalle, vuonna 1977 julkaistulle ja peräti kaksi miljoonaa myynneelle The Best Of ZZ Top LP:lle päätyi aiemmin mainittu Francine sekä Just Got Paid.

ZZ Top breikkasi maailmanlaajuisesti valtavirtaan 1983 ilmestyneellä Eliminator-abumilla. Sen ja pari vuotta myöhemmin ilmestyneen Afterburnerin kanssa täysin erilaista soundia olleet alkuajan albumit päätettiin päivittää 80-luvun tyylisiksi. Kolmen CD:n Sixpack-boxilla 1987 julkaistua Rio Grande Mud uudelleenmiksattiin ja -äänitettiin tavalla joka ei ole kunniakas. Konerummut ja digitaaliset kaiut tekevät siitä kuuntelukelvottoman. Albumin alkuperäinen miksaus palasi myyntiin vasta 2013 osana The Complete Studio Albums. Oma vinyylini on saksalainen painos vuodelta 1980 enkä ole koskaan kuullut sen amerikkalaista prässäystä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit