Eliminator
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 392. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Bändin uusi elektroninen ja discomainen soundi sekä MusicTV:n pyörittämät huippuhauskat videot nostivat ZZ Topin koko musiikkimaailman tietoisuuteen. Harva bändiin tiukkaan discorytmiin ihastunut tiesi sen pitkää historiaa. Naapurin kitaristikaverini oli tutustuttanut minut ZZ Top'iin mutta totuuden nimissä tämä oli bändin ensimmäinen levy, jonka kuuntelin kokonaisuudessan. Vaikka Eliminator on kiistattoman onnistunut levy, se samalla yksinkertaista bändin soundia ja teki siitä minusta yksitoikkoisen.

Levyn yhdentoista biisin joukosta tulee helposti poimineeksi suosikeikseen hittiasemaan nousseet single/videobiisit Gimme All Your Lovin', Got Me Under Pressure, Sharp Dressed Man, Legs ja TV Dinners. Mutta muut kuusi biisiä eivät nekään jää singlebiisien varjoon kuin enintään tunnettavuudessan. Levyn valtti on sen huima kokonaisuus. En juuri pidä biisien radioa varten tehdyistä miksauksista, mutta ymmärrän miksi levy-yhtiö vaihtoi LP:n ensiprässäyksen jälkeen sille Legs'istä lyhyemmän version. Se on biisin komesta julkaistusta versiosta se paras.

Eliminator on yksi ensimmäisiä omistamiani CD-levyjä. Laitoin 1984 hankkimani hopeakiekon vaihtoon vasta 2008 kun levystä julkaistiin erinomainen Collector's Edition CD, jonka bonuksina on mukana alkuperäinen LP-versio Legs-hitistä, saman biisin kauhea tanssimiksaus sekä viisi liveäänitystä. Kuvalevyllä on bändin läpimurron kannalta tärkeät neljä hauskaa musiikkivideota sekä neljän biisin mittainen esiintyminen Tube-ohjelmassa. Saatuani vinyyli-innostuksen 2014, hankin levyn myös siinä muodossa. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit