Theories Of Flight
Fates Warning teki näyttävän paluun progressiivisen metallin tärkeimpien bändien joukkoon kolmen vuoden takaisella Darkness In A Different Light –levyllään. Ainakin arvostelut olivat kiittäviä. Ilmeisesti töitä on riittänyt ja keikkaa pukannut, kun uuden levyn aika on vasta nyt. Darknessilla yhtye keskittyi vahvuuksiensa korostamiseen ja se onnistui erinomaisesti. Kappaleet olivat tiiviitä, mutta hyviä. Nyt on lupa odottaa vähintään yhtä paljon. Ja täytyy todeta, että toiveisiin ja odotuksiin on vastattu kiitettävästi.

 

Theories Of Flight alkaa hieman yllättävästi. From The Rooftops on väkevä kappale, mutta sen alku on kovin pehmoinen. Kontrasti loppuosaan on melkoinen. Yllätykset toimivat. Vaikka musiikillisesti tämä levy on hyvinkin perinteikästä progemetallia, niin tylsäksi sitä ei voi moittia. Ideat kuulostavat raikkailta ja kappaleissa on voimaa. Toteutus on ehkä aavistuksen rennompi kuin Darknessilla. Ihan kuin bändi olisi saanut itseluottamuksensa takaisin. Ainakin se on tosissaan asiansa kanssa. Tekstit ovat pääasiassa Ray Adlerin käsialaa. Hän laulaa itseään koskettavista asioista ja silloin on helppo olla vakuuttava. Esitykseen tulee tunnetta ihan eri tavalla, kun laulaa sydämestään. Ja Ray laulaa käyttäen koko äänialaansa valtavan hienosti. Että kelpaa kuunnella. On helppo kehua.

 

The Light And Shade Of Things ja The Ghosts Of Home ovat minulle ne levyn kohokohdat. Molemmilla on mittaa yli kymmenen minuuttia. Jälkimmäisessä Jim Matheos muistelee lapsuuttaan ja jatkuvaa muuttamista. Ei ole ollut helppo koulutie nuorella Jimillä. Kappaleessa on jotain joka tuo mieleen Kevin Mooren aikakauden Dream Theaterin. Siis hyvällä tavalla. Aikalaisiahan nämä bändit ovat. SOS ja Like Stars Our Eyes Have Seen muistuttavat siitä että tässä bändissä on ollut aina kova ja kekseliäs rumpali. Menneitä ei silti haikailla. Eihän niitä takaisin saa. Tällä levyllä Fates Warning menee taas eteenpäin. Josko se nyt saavuttaisi sen suosion, joka sille kaikkien vuosien, levyjen ja työn perusteella kuuluisia. Se ei ole minun päätettävissäni, mutta kovasti niin toivon. Vaikkei tältä levyltä hittiä, taaskaan, löydy, se on lähes täydellinen kokonaisuus. Rima nousi taas.

 

Tero Honkasalo

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit