Defying Gravity
Vanha jengi koolla taas. Ja mikä ryhmä! Eric Martin, Billy Sheehan, Paul Gilbert, Pat Torpey ja palkkarumpali Matt Starr yhdessä tuottaja Kevin Elsonin kanssa teki uuden Mr. Big -levyn nollasta vain kuudessa päivässä. Ei ollut demoja eikä valmiiksi hierottuja kappaleita. Musiikki on äänitetty pääosin livenä. Kaikki soittavat ja nauha pyörii. Old school! Tai kovalevy tallensi, tai miten noita nyt tänä päivänä talteen otetaan. Joka tapauksessa käsityön jälki kuuluu. Defying Gravity on eläväisen kuuloinen levy. Varsinkin Gilbert on onnistunut improvisoinneissaan. Elsonin, joka tuotti yhtyeen ensimmäiset neljä levyä, palkkaaminen kannatti. Kun levyn laittaa soimaan, on ihan kuin kotiin tulisi. 

Juu, varmaan saa soundit ruuvattua kohdilleen alle viikossakin, entäs ne biisit? Ei riitä, että kuulostaa tutulta ja kivalta. Tekijät ovat sen verran kovia mestareita lajissaan, että eivät varmaan edes osaisi tehdä umpihuonoa musiikkia. Täytyy myöntää, että tämä on yllättävän hyvä levy. Täytyy myös tunnustaa, että kuuntelen fanisuodattimet päässä. No itse asiassa bändi yllätti jo ilmoittamalla tekevänsä levyn. Vai enkö seurannut ja siksi tiennyt, ehkä en. Joka tapauksessa se, että musiikki on näin hyvää, on jo melkein ihme. Onko Defying Gravity yhtyeen paras? Tuskin. Ei varmaan edes top-viidessä. Se on kuitenkin osoitus siitä että luovuus ruokkii luovuutta. Ja pikku presö on aina paikallaan.

Kappaleet ovat bluesiin pohjautuvaa hard rockia. Yksi on kantri. Kyllä niissä on vänkä groove ja paikoin soi jopa funk. 70-luku. Se tästä mieleen tulee. Paitsi, että silloin basso ei kuulunut ihan näin muhkeasti. Äkkiseltään tuntuisi, että tällaisen musiikin tekeminen ei ole maailman vaikein laji. Vaan kun on. Sähäköitä riffejä, oikeasti tarttuvia melodioita ja hoilattavia rallatuksia on vaikeampi tehdä. Entäs ne naaman jäädyttävät soolot? Niitäkin tällä levyllä riittää. Muotia tämä ei ole. Se on harmi, sillä vain kuuntelijoita tältä levyltä puuttuu. Niitä ei ole enää samaan malliin kuin vuonna 1992.

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit