Leftoverture Live & Beyond
Kansasin ensimmäinen live-levy julkaistiin jo vuonna 1978. Two for the Show on edelleen millä tahansa mittapuulla merkittävä levy. No joo, tuolta ainakin itsestä tuntui, kun sen ensimmäisen kerran kuulin. Sillä on yhtyeen parhaat ja tärkeimmät biisit. Fanin mielipide. Se kuulostaa edelleen elävältä ja tuoreelta. Enempi fakta. Kansas on julkaisut konserttitallenteita tuon mestariteoksen jälkeenkin, mutta samanlaista napakymppiä se ei ole saanut aikaiseksi. Samoista biiseistä on tehty uusia versioita. Sikäli Kansas ei ole kasvanut samaan tapaan kuin vaikkapa aikalaisensa Rush, jolla oli pitkään tapana julkaista livejä vain uudesta materiaalista.

Pari vuotta sitten Kansasilla oli pitkästä aikaan uutta musiikkia promottavaksi. Äkkiä kiertueelle. Joku katsoi kalenteriin. Sattuipa sopivasti. Vuoden 1976 Leftoverture-levy täytti komeat 40 vuotta juuri The Prelude Implicit -kiertueen aikoihin. Mikä mahtava syy juhlistaa noita ikivihreitä. Voisihan ne äänittää, kun on uusi laulaja ja kokoonpano muutenkin. Sen verran enemmän yhtye, ja kenties myös levy-yhtiö, luottaa tuohon klassikkoon, että Leftoverture soitetaan kakkoslevyllä kokonaan. Hyvin soittavat, eipä sitä käy kiistäminen.

Entäs ne muut fanisuosikit? Pakkohan ne on soittaa myös. Levyn avaa kuitenkin kaikkea muuta kuin klassikko. Somewhere to Elsewhere vuodelta 2000 ei ollut mikään hittilevy. Ei ainakaan Suomessa. Icarus II on silti hieno kipale. Se lentotaistelukitarasoolo on upea. Juu, se eka Icarus tulee myös. Paradox on soitettava, eikä Dust in the Windiä voi jättää väliin. Ei ole paluuta jos Point of Know Return jää esittämättä. Vaikean paikan edessä on bändi ollut settiä koostaessaan. Kolme uutta sävellystä on mahtunut mukaan. Rhythm in the Spirit, The Voyage of Eight Eighteen ja Section 60 toimivat hyvin.

Vetreässä kunnossa Kansas on. Kiva näitä vanhojakin biisejä on kuunnella. Uusi bändi esittää ne hyvin alkuperäisille uskollisesti. Jonkinlaista omaa leimaa toivoisi. Ehkä muut fanit ovat eri mieltä, mutta mielestäni bändi pelaa varman päälle. Toisaalta eipä se Rushkaan liikoja kappaleitaan varioi. Mitä sitä hyvää ja toimivaa muuttamaan.

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit