Gloria
The Shadows Of Knight'in maaliskuussa 1966 äänitetty esikoislevy kuulostaa "vanhanaikaiselta". Bändin musiikilliset vaikutteet tulevat toisaalta Englannista, esimerkiksi sellaisten bändien kuten Kinks, Yardbirds ja varsinkin Rolling Stones'in soundia on selvästi kuultavissa viisikon soitoissa. Mutta Gloria ei tietenkään kuulosta sellaiselta mitä kyseiset bändit julkaisivat 1966 vaan vuosina 1964-65. 

Toisaalta, kuten levyn biisit antavat ymmärtää suuri vaikutus on myös bändin kotikaupungin Chicagon mustilla blues muusikoilla. I Got My Mojo Working ja Hootchie Cootchie Man ovat tästä hienoja esimerkkejä. Jälkimmäisen lisäksi levyltä löytyvät You Can't Judge a Book By the Cover ja hieno I Just Want to Make Love to You tulevat Willie Dixonin kynästä.

Olen pitkään diggaillut Paul Butterfield Blues Bandin kahta ensimmäistä levyä. Niistä ensimmäinen ilmestyi 8 kuukautta ennen Gloriaa ja toinen East-West muutama kuukausi myöhemmin. Bändit ovat siis aikalaisia samasta kaupungista. Paul Butterfield ja kitaristi Mike Bloomfield kiidättävät bändinsä aivan toiselle musiikilliselle tasolle kuin The Shadows Of Knight, jonka kiinnostavuus tulee sen rouheasta ja hektisestä soitannasta, johon kannattaa tutustua myös heidän 1965/66 keikkaäänityksiä kuuntelemalla.

Vinyylibuumin ansiosta tämäkin levy julkaistiin Euroopassa 2016 ensimmäistä kertaa viiteenkymmeneen vuoteen (stereona). Itselleni olisi kuitenkin kelvannut hyllyyn mielummin samanlainen mono-prässäys mitä saksalaiset tekivät todennäköisesti 80-luvulla.

Petri Myllylä / 18.3.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit