Suuteleminen Kielletty
Leevi And The Leavings'in ensisingle Mitä Kuuluu Marja-Leena oli hitti ja bongasin sen välittömästi radion harvojen rock-ohjelmien soittolistalta. Ehkä se ei ihan osunut 13-vuotiaan kotipojan hermoon ja sen jälkeenkin pidin bändiä liian iskelmällisenä (mitä se toki on nykykorvinkin kuunnelltuna). Hyllyyn ei tullut ensimmäistäkään heidän levyä (ennen kuin 2000-luvun kirppikseltä ostetut Keskiviikko- ja Torstai-kokoelmat).

Gösta Sundqvist oli suunnitellut levyn avaukseen Tauno Paloa mutta hänen terveyden reistaillessa levy-yhtiöpomo Atte Blom houkutteli tehtävään Jörn Donnerin. Donner on mukana myös levyn takakannen kuvassa. Donnerin tervetulo toivotuksen jälkeen alkaa hämmentävä kuuntelukokemus. Laulut ovat nerokkaan kieroja, on lähes mahdoton tietää mikä on sanojen takana; huumoria, ivaa vai pelkkää salaperäisyyden tavoittelua. Seuranneet vuosikymmenet ovat nostaneen Göstan neroksi. En tiedä oliko hän sitä mutta kun itse tarttuu kansikuvaltaan niin tuttuun levyyn ja laittaa sen 39-vuoden ikäisenä soimaan tuntee lähes häpeää ettei ole sitä aiemmin kuunnellut.

Kaksi levyn biiseistä on itselleni erittäin tuttuja. YLE:ssä tuottajana työskennellyt Heikki Harma eli Hector sai Urheiluruudun ottamaan (1985-90) tunnariksi biisin Tuhannen markan setelin. Levyn hittibiisi oli kuitenkin kääntöpuolen avaava Muotitietoinen. Pinnallisuudesta ja kaupallisuudesta ilveilevä sanoitus oli aikaansa edellä. Ainakin omasta mielestäni sen maailma näyttäytyi totena lähempänä 80-luvun loppua. 

Petri Myllylä / 19.3.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit