Double Live Gonzo!
Allman Brothers Band, Humble Pie, Deep Purple ja muutamat muut bändit julkaisivat 70-luvun alussa upeita tuplalivejä. Samalla ne olivat synnyttämässä standardia, jossa livelevyn tulisi olla vähintään tupla, ja joskus jopa tripla. Peter Frmpton Comes Alive synnytti massiivisen livelevy-boomin ja Ted Nugentin Double Live Gonzo! on julkaistu tämän buumin mainingeissa. Se on yksi genrensä ehdottomista klassikoista.

Double Live Gonzo on kasattu useista eri keikoista 17 kuukauden aikana 1976-1977. Seikka, joka ainakin itseäni ärsyttää sillä haluaisin kuulla mielummin autenttisen yhden keikan kertoisin levyn. Levyn biisit tulevat luonnollisesti enimmäkseen tuolloin uusilta Ted Nugent, Free For All ja Cat Scratch Fever -levyiltä. Suurelta yleisöltä ohi menneestä, vuotta ennen esikoissooloa ilmestyneeltä Tooth, Fang And Clawilta kuullaan B-puolen täyttävät Wreat White Buffalo ja Hibernation. Useista huippuhetkistä kirkkaimpana on esikoissoolon avannut Strangehold, josta kuullaan todella hypnoottisen vaikuttava versio. Väitän ettei biisistä ole sittemmin saatu tallennettua vastaavanlaista ihokarvoja nostattavaa versiota. Varsinkaan kun biisin levyttänyt kokoonpano hajosi tämän levyn ilmestymisen aikoihin.

Double Live Gonzon legandarisesta maineesta huolimatta Sony ei remasteroinut sitä samalla kun julkaisi Nugentin kolme ensimmäistä levyä. Tämän typeryyden havaitsivat vuonna 2006 myös Rock Candy levy-yhtiön miehet. He puristivat levyn 11 biisiä yhdelle CD:lle joten tämä on järkihankinta jokaiselle äijän soitantaa diggailevalle.

Sony lisensoi 2013 albumin Music On Vinylille, joka julkaisi siitä ensimmäisen vinyylipainoksen sitten 1979 Jugoslaviassa prässätyn painoksen. Itselläni on levystä alkuperäinen amerikkalainen vinyyli, mutta suosittelen pokkeuksellisesti mielummin Rock Candyn CD:tä, sillä sen soundit ovat vinyyliä paremmat. Ja tietysti mahdollisuus levyn soittamiseen yhteen putkeen on sekin (joillekin musiikinkuuntelijoille) arvo sellaisenaan.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit