Animal Tracks
Ostin joskus 90-luvun alussa The Complete Animals 2xCD:n (jonka vaihdoin 2010-luvulla triplavinyyliin) ja olen tullut hyvin toimeen sen kanssa. Kokoelma sisältää kaikki Animal Tracks'in kaikki biisit mutta päädyin silti kuuntelemaan kokonaisuudessaan 32 minuuttisen albumin Spotifyn kautta.

Tietenkin Animals tullaan muistamaan valtavasta 1964 hitistään House of the Rising Sunista ja muutamasta muusta sinkkuhitistä (joista We Gotta Get Out of This Place julkaistiin pian LP:n perään). Varsinkin Englannissa musabisnes pöyri vielä 1960-luvun puolessa välissä pitkälti sinkku myynnin ympärillä. Ymmärtääkseni tämäkin kokopitkä äänitettiin kahdessa tai kolmessa päivässä. Toisaalta kun levy-yhtiöt satsasivat kaiken sinkkujen menestymiselle, bändeillä oli tuolloin mahdollisuus saada albumeille sellaisia biisejä, joilla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta päätyä pikkulevylle. Tämä seikka on kuultavissa myös toukokuussa 1965 julkaistulle Animal Track'illa. Ja siis pelkästään hyvällä.

Nykyaikana olisi ennenkuulumatonta että kuukautta ennen levyä julkaistaisiin single, jok aei olisi mukana isolla levyllä. Näin kuitenkin tapahtui myös Animalsin tapauksessa kun heidän upea Sam Cooke -cover Bring It On Home to Me jätettiin levyltä pois. Sinkun B-puoli, Major Merriweatherin hidas piano vetoinen For Miss Caulker löytyy toki LP:ltä. Näin jälkikäteen voisi todeta että Animal Tracks voisi olla yksi aikakautensa merkittävin vintage-levy jos mainittu singe ja tammikuussa 1965 julkaistu maailmanlaajuinen hitti Don't Let Me Be Misunderstood olisi häpeilemättömästi laitettu mukaan levylle. Kaikella kunnialla viimeksi mainitun biisin alkuperäisesittäjää Nina Simonea kohtaan Animalsin nopeutettu blues rock versio nostaa biisin aivan eri tasolle.

Amerikkalaiset julkaisivat syksyllä 1965 jo kolmannen Animals-LP:n. Sen nimeksi tuli myös Animal Tracks (kuvat 2-3), mutta kyseessä on sikäläiseen tapaan kokoelma bändin viimeisimmistä sinkuista sekä mistä tahansa aiemmin (Amerikassa) julkaisemattomista biiseistä.

Petri Myllylä / 31.3.2019

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit