Chicago Transit Authority
Nuoruudessani 80-luvulla Chicago keikkui myyntilistojen kärjessä laadukkaalla mutta paikoin jopa ylituotetulla aikuispopilla. Joku osasi jo tuolloin kertoa että bändin alkupään levyt ovat jotakin aivan muuta, jazzimaisesti soitettua laadukasta rockia.

Kuuntelin huhtikuussa 1969 julkaistun Chicagon ekan joskus viime vuosituhannen loppupuolella. Muistan olleeni siitä todella yllättynyt, ja pelkästään positiivisesti. Luettuani maaliskuussa 2019 ilmestyneen Classic Rock -lehden listauksen sadasta parhaasta 60-luvun albumista, päätin kuunnella listalla sijalla 99 olleen levyn uudestaan lähes 20 vuoden tauon jälkeen. 

Jos mennään aikakoneella vuoteen 1969, Chicago Transit Authority on hämmentävä ja revolutionäärinen levy. Ei ainoastaan lähes 77 minuuttisen kestonsa vaan sen sisältönsä osalta. Neljän osaavan rock-instrumentalistin ja kolmen puhaltajan liitto ei ollut uusi asia edes vuonna 1969, mutta puhaltajien rooli on Chicagossa paljon totuttua suurempi. Ja kun levyn musiikki ulottuu hyvin jazzimaisista biiseistä ertittäin rankkoihin kipaleihin kuten loistavan kitaristin Terry Kathin kirjoittamaan instrumentaaliin Free Form Guitar, bändi esittelee levyllä enemmän ulottuvuuksia kuin useammat bändit koko uransa tuotannossa.

Petri Myllylä / 1.4.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit