If You Can Believe Your Eyes And Ears
Mammat ja papat ei ole ehkä yhtä ytimekäs ja ikoninen bändin nimi kuin ABBA, mutta samalla tavalla ajatonta musiikkia myös kalifornialaisryhmä sai aikaiseksi. Bändin toinen single California Dreamin' sinkuitui joulukuussa 1965 Amerikan listaneloseksi ja kun albumi saatiin helmikuussa 1966 kauppoihin se myi lavakaupalla. Bändi onnistui olemaan Amerikan nuorison pulssilla, olematta liian äänekäs tai ärsyttävä heidän vanhemmillekaan. Toki vessanpönttö levyn kannessa sai amerikalaiset sekaisin, ja useissa painoksissa se on poistettu kuvasta sopivalla tavalla.

Olin kuunnellut bändin musiikkia parikymmentä vuotta erilaisilta kokoelmilta. Vasta Classic Rock -lehden maaliskuun 2019 sadan parhaan 60's albumin listaus innoitti itseni kuuntelin tämän heidän esikoislevyn. If You Can Believe Your Eyes And Ears on upea pop-albumi. Avausraita Monday Monday kertoo välittömästi mitä on tiedossa. Tarkasti sovitettuja lauluharmonioita, folkin ja rockin hienoja yhdistelmiä sekä John Phillips'in hienoja yksin tai yhdessä vaimonsa Michellen kanssa tekemiä biisejä sekä pari loistavaa coveria.

Joskus tuntuu siltä ettei 60-luvun loppupuolella julkaistu ainuttakaan levyä ilman Beatles coveria. Mamas & Papas ei kuitenkaan mene siitä mistä aita on matalin vaan he tekevät I Call Your Namesta omanlaisensa. Myös Bobby Freemanin Do You Wanna Dance onnistuu loistavasti, mutta Jerry Leiberin ja Phil Spectorin Spanish Harlem jää surullisista viuluista huolimatta hiukan etäiseksi.

Petri Myllylä / 3.4.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit