Safe As Milk
Toki vuoteen 1966 mennessä pitkähiuksiset rokkarit olivat venyttäneet taidemuodon reunoja, mutta silti Captain Beefheart oli ison A&M Recordsin johtajille liian outoa ja epäkaupallisen kuuloista. Kenkää siis tuli, mutta venäläisjuutalaista sukua ollut Bob Krasnow kiinnitti heidät Kama Sutra Recordsin alamerkille Baddahille. Hän myös tuotti bändin ensimmäisen levyn ennen siirtymistä omaan yritykseen Blue Thumb Recordiin. (Sieltä hän siirtyi 1974 Warner Brosin varatoimitusjohtajaksi/kykyjenetsijäksi kunnes nousi yhtiön Elektra-merkin pääjohtajaksi 1983. Tuolloin hän oli mukana Ahmed Ertegunin johtamassa ryhmässä, joka perusti Rock 'n' Roll Hall of Famen).

Safe As Milk julkaistiin rakkauden kesän 1967 kääntyessä syksyyn. Bändin pohja oli bluesissa eikä se juurikaan lähtenyt tekemään levystä ajan hengen tuotetta. Tämä on sen yksi vahvuus sillä levy on erilaisuudessaan todella piristävä poikkeus huiman rock-vuoden tarjonnasta. Vaikka levy on tuotannoltaan riittävän perinteinen, ja paikoin lähes siloiteltu, bändi heittää välillä sellaisen vaihteen silmään, että amerikkalaiselle nuorisolle levy oli liian omituinen eikä se menestynyt kotimaansa markkinoilla samalla tavalla kuin Euroopassa.

Liideri Don Van Vliet vaihtoi bändinsä jäsenistöä säännöllisesti ja tämä alkoi jo 1967 kun hän yksi kerrallaan pisti edellisen vuoden singleillä soittaneen kaksikon vaihtoon. Viletin ja Frank Zappan lukiokaveri Alex St. Clair siirtyi rummuista kitaraan ja (äänityssessioiden) toiseksi kitaristiksi Vilet houkutteli Rising Sonsissa Taj Mahalin kanssa 1964 lähtien soittaneen mutta vasta kaksikymppisen Ry Cooderin (joka ei kuitenkaan ole kannen kuvassa). (Myös Taj musisoi Safe As Milkillä).

Levy julkaistiin Amerikassa sekä mono- että stereo-miksuksena. Euroopan markkinoille se ilmestyi vasta 1968 ja vain englantilainen PYE prässäsi siitä monon. Hyväkuntoisesta UK painoksesta saa nykyään maksaa satasen, amerikkalaisesta lähes kaksisataa. Jos tyytyy Repertoiren amerikkalaiseen uusintapainokseen (musta 2013 ja valkoinen 2018), sen saa alle kolmella kympillä.

Petri Myllylä / 2.8.2019

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit