Tumbleweed Connection
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 455. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

 

Muistan olleeni alle kymmenvuotias ja ihmetelleeni naapuruston tyttöjen kiihkeää Elton Johnin diggailua. Pienen pojan mieleeni ei voinut upota se että naurettavissa korkeakorkoisissa kengissä ja tähti-silmälaseihin sonnustautunut kaljuuntuva pianisti voisi olla pop-tähti. Mutta 70-luvulla Elton taisi todella olla varhaisteinien ihastusten kohde. Nykyäänhän hänen suurin fani on kuningatar Elisabeth, 94 (helmikuussa 2021).

 

Muutamia vuosia sen jälkeen kun olin tutustunut Elton Johnin visuaalisesti kuulin hänen biisin Rocket Man. Minusta se ja erityisesti Muskan laulama suomenkielinen versio oli hieno biisi. Kun 70-luvun loppupuolella aloin hankkia ensimmäisiä omia levyjä Elton John oli jo menneisyyden tähti enkä ollut kiinnostunut tutustumaan hänen tuotantoonsa. Taisin olla jo yli kolmekymppinen kun ensimmäisen kerran otin miehen musan ns. vakavasti. Edelleen minulta on kuuntelematta esimerkiksi miehen nimeä kantama albumi, jolla on hänen ensimmäinen hittinsä Your Song, ja joka ilmestyi samana vuonna Tumbleweed Connectionin kanssa.

 

Kuuntelin albumin ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan hankittua kokoelmiini siitä 2004 tehdyn monikanavaisen miksauksen. Nopeasti marginaaliin jääneen SACD:n ensikuuntelu vahvisti lukemiani arvioita että Elton Johnin levyt kuuluvat 5.1 -äänen aatelistoon. Vahinko että valtaosa miehen faneista ei koskaan pääse kuulemaa kuinka hienon miksauksen Greg Penny on siitä tehnyt.

 

Petri Myllylä / 04.02.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit