Love Grenade
Nugent tunnetaan nykyään rääväsuisena epäkorrektina metsästäjänä, tv-esiintyjänä ja keittokirjailijana. Viime vuodet hän on tehnyt puolet vuodesta musiikkia ja toisen puolen johtanut metsästysleirejään.

Vaikka musiikki on vain osa miehen uraa, 70-luvulla maailman tehokkaimpia kitarariffejä tehtaillut Nugent on jälleen voimissaan. Love Grenade on parasta studio-Nugentia kymmeniin vuosiin. Lavalla hän on onnistunut aina.

Levyn onnistumisen taustalla on se, että sen on Nugentin kanssa tuottanut hänen Damn Yankees -bändikaverinsa, Night Rangerin laulaja-basisti ja melodisen hard rockin ammattimies Jack Blades.

Bändi on trio, "Nugen" persoonallista kitarointia säestävät vain basisti Barry Sparks ja rumpali Tommy Clufetos. Blades hoittaa basson osalla raidoista.

Vaatimaton lauluääni on koitunut muutamalla aiemmalla levyllä Nugentin kohtaloksi, mutta tällä kertaa laulu sujuu moitteetta, etenkin kun taustalaulajina stemmoissa auttavat mm. Blades ja toinen Damn Yankees -kamu, Styxin Tommy Shaw.

Armoton asenne ja meininki korvaavat tekniset puutteet laulussa tai kitarasooloissa. Bändi kuulostaa ilkeältä ja nälkäiseltä, kuten hyvässä rockissa kuuluu. Levynkansien ja sanoitusten tasolla Nugent on yhä oma äärimmäisen seksistinen, sovinistinen ja ärsyttävä itsensä. Sanoissa on oikeistolaista machoilua, partiotyttöjen kanssa peuhaamista ja suurten intiaanipäälliköiden henkisen perinnön kunnioitusta.

Onneksi Nugentin tekemisissä on myös itseironiaa ja huumoria. Nuoruudenbändi Amboy Dukesin Journey To The Center Of The Mind saa hauskan uudelleenlämmityksen.

Nugentin massiivisen Gibson Byrdland-kitaran soundi on niin mehukas, että pelkästään se saa veden kitaristien kielille.

Kansivihkon kiitosten nimilista on kiinnostava katsaus rockin ja rhythm & bluesin historiaan. Nugentin kiitoksen ja kunnioituksen saavat mm. Motown Funkbrothers, Ed Sullivan, James Brown, Wilson Pickett, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Elvis, Sam & Dave, Lonnie Mack, Chuck Berry, Bo Diddley, MC5, Rosa Parks, Booker T & The MGs, The Beatles ja The Rolling Stones.

Epäilyttävien poliittisten mielipiteittensä vuoksi Nugent yleensä unohdetaan puhuttaessa Detroitin rocksuuruuksista. Kun ulkomusiikilliset seikat unohdetaan, Nugent nousee omintakeisessa tinkimättömyydessään ja raivokkuudessaan vaivatta MC5:n sekä Iggy Popin ja The Stoogesin rinnalle.

Eurooppalaisen painoksen bonusraitoina on kaksi live-biisiä onnistuneelta kesän 2006 Sweden Rock -keikalta.

Sami Ruokangas / MTV3


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit