In Search Of The Lost Chord
Kesällä 1968 ilmestynyt Moody Bluesin kolmas julkaisu In Search Of The Lost Chord on levy, jota ei olisi voitu julkaista vaikkapa pari vuotta aiemmin. Aika ei vain olisi tuolloin ollut sille valmis. Toisaalta jos levy olisi julkaistu edes pari vuotta myöhemmin, se olisi ollut tavattoman taantumuksellinen ja vanhanaikainen. Vain Sgt. Pepper (26.5.1967) ja Valkoiseen Tuplan (22.11.1968) ilmestymisten välisenä aikana oli soveliasta olla näin syvällisen kiinnostunut psykedeliasta.

Bob Dylanin mono-LP laatikon ilmestyminen 2009 synnytti pienoisen yksikanavaäänen uuden tulemisen. Muutama vuosi myöhemmin investoin mono-soittimeen erikoisneulalla (jolla ei voi kuunnella stereo levyjä). En kuitenkaan lähtenyt hankkimaan alkuperäisiä 50- ja 60-luvun mono prässäyksi vaan tyydyin enimmäkseen blues- ja rock-levyjen 2000-luvun uusintajulkaisuihin. In Search Of The Lost Chordia ei ole kuitenkaan koskaan uudelleen julkaistu ja viimeisin yksikanavainen levy on prässätty 1973 Uruguay'ssa. Löytäminen englantilainen alkuperäispainos ei ole ihan timanttiluokassa vaan mukana on sopivassa määrin ajan patinaa. Sitä kuunnellessa tekisi mieli laittaa jalat lotus-asentoon ja polttaa rauhanpiippua.

Bändin edellisestä Days of Future Passed -albumista miksattiin muutama vuosi mono- ja stereo versioiden jälkeen nelikanavainen versio. Kirjastosta löytyneen SACD innoittamana varasin myös In Search Of The Lost Chordin vuonna 2006 julkaistun SACD/CD -combon, mutta kas kummaa, levyllä ei olekaan monikanavaista miksausta (koska sitä ei oltu koskaan 70-luvulla tehty). Sellainen saatiin kuitenkin 2018 aikaiseksi sopivasti levyn 50-v juhlalaatikkoa varten. Asialla oli nykyään Robert Fripp ja King Crimson jengiin kuuluva Jakko Jakszyk. Hän käyttää takakanavia huomattavasti 70-luvun kollegoja enemmän. Kaiken kaikkiaan miksaus on sulka Jakkon hattuun. Miksaus on yksi oman kokoelmani kiinnostavimpia ja hieno lisä, kuten koko laatikko. Näennäisestä ristiriidasta huolimatta minulle ei tee lainkaan vaikeuksia kuunnella levy samana päivänä harvinaisena 1.0 ja samoin harvojen kuulemana 5.1-äänellä.

Petri Myllylä / 17.3.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit