Memorial Album
Trumpetisti Clifford Brown oli huimassa nousussa kuollessaan 25-vuotiaana kesäkuussa 1956. Vaikka hän ei ollut ehtinyt juurikaan julkaista omissa nimissä levyjä, hän oli mukana useiden kokeneidempien muusikoiden levyillä. Yksi näistä oli 1953 yhdessä altosaksofonistin Lou Donaldsonin kanssa julkaistu kymmentuumainen New Faces New Sounds LP. Tuolloin suosittu formaatti tallentaa tässä tapauksessa 24 minuuttia musiikkia ja vaikka levyä ei ole koskaan uudelleenjulkaistu fyysisenä tuotteena, se ilmestyi 2014 Spotify palveluun. Kymppituumaisen kuudesta biisistä viisi laitettiin aikoinaan Memorial Albumin B-puolelle Bellarosa nimisen kappaleen jäädessä sen ulkopuolelle. CD-aikakausi muutti tilanteen ja jo 80-luvulla japanilaiset julkaisivat laajennetun Memorial Albumin, jolla Bellarosa oli mukana. Seuraavan aallon julkaisuun saatiin mukaan vielä kesäkuun 1953 session vaihtoehto-ottoa.

Memorial Albumin A-puolella on elokuussa 1953 äänitetty sessio, joka julkaistiin samana vuonna niin ikään tuolloin tyypillisessä 10" formaatissa. Tällä kertaa levy on pelkästään Brownin nimissä komealla otsikolla New Star On Horizon. Mukana ovat esimerkiksi Art Blakey rummuissa sekä Gigi Gryce huilussa ja alttosaksofonissa. Jälkimmäisen bändin mukana Brown julkaisi seuraavana vuonna Jazztime Paris vol. 1 ja 2 levyt. My New Star On Horizon sessioista on löytynyt kolme vaihtoehtoista ottoa ja ne löytyvät ainakin Memorial Albumin viimeisimmältä US/EU CD painokselta. 

Itselläni on levyn 10 kappaleen 2014 uusintapainos-LP ja se tuntuu varsin karulta kun vertaa puolet halvemman CD:n tarjontaan. Herää kysymys miksi ihmeessä Blue Note ei voinut laittaa molemmille puolille yhden biisin enemmän jolloin molempien 1953 kymppituumaisten materiaali olisi vihdoinkin yhdellä 12" levyllä. Toisaalta laatujulkaisuja tekevä Music Matters lisensoi levyn 2010 ja julkaisi sen kymmenen biisin mittaisena tuplana! Toki niin että levy pyöri 45 kertaa minuutissa mutta silti he olisivat voineet laittaa alkuperäiset 12 biisiä julkaisulle jolloin kaksi puoliskoa ei olisi jäänyt 8 minuuttisiksi tyngiksi.

Petri Myllylä / 3.5.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit