Coltrane
Miles Davisin ensimmäisen suuren kvintetin saksofonistin paikalta potkitun Sonny Rollinsin tilalle syyskuussa 1955 tullut John Coltrane tutustui tuoreeltaan Prestige-yhtiöön, jolle Davis äänitti alle vuodessa viiden levyn materiaalit. Davisin siirryttyä Columbia yhtiöön, Prestige teki hyvän siirron hankkiessa yhtiöön Coltranen hänen tilalle. Ajallisesti samaan aikaan Davis hajoitti bändinsä. Tärkeimmät syyt olivat Coltranen ja viisikon rumpalin Philly Joe Jonesin huumeongelmat.

Vaikka omista huumeongelmista (toistaiseksi) eroon päässyt Miles Davis oli kurkkuaan myöten täynnä Coltranen epäluotettavuutta, hänen juristien avulla saksofonisti sai solmittua sopimuksensa Prestigen kanssa. Oli syynä hävettävät potkut tai uuden alun mahdollisuus, Trane käytti sen hyväkseen jättäen toukokussa heroiinin (ja myöhemmin myös alkoholin). Kaksi viikkoa soolouran ensimmäisen session jälkeen (yhdessä Paul Quinichetten kanssa), 31.5.1957 saksofonisti palasi studioon äänittämään ensimmäistä omaa levyään.

Prestige yhtiön omistaja Bob Weinstock ei kannusti artistejaan luottamaan ensimmäiseen ottoon. Voidaan ajatella että neitseellinen otto on puhdas ja ainutlaatuinen, mutta toisaalta yhtiön resurssit eivät mahdollistaneet pitkiä harjoituksia eikä loputonta täydellisyyteen pyrkivää studio työtä. Coltrane LP on siinä mielessä poikkeuksellinen sessio, että saksofonisti suunnitteli keikkailevansa miehistönsä kanssa ja se kuuluu esimerkiksi Straight Streetin sovituksessa. Session ensimmäisenä tellennettu biisi kuuluu kahden seuraavan kanssa niihin, joilla pianistina soittaa Mal Waldron. Lopuilla neljällä rumpali Albert Tootsie Heathin ja basisti Paul Chambersin kanssa rytmiryhmässä soittaa jälkimmäisen ja Coltranen kanssa Davisin kvintetissä soittanut Red Gardland.

Coltrane LP on vahva aloitus soolouralle pyrkineelle saksofonistille. Vaikka hän keikkaili ennen sen äänitystä oman bändinsä kanssa Philadelphiassa, miehen pesti heinäkuusta joulukuuhun 1957 Thelonious Monkin bändissä oli merkittävä askel hänen soiton kehityksessä. Valitettavasti tuolta ajalta ei ole Fife Spot Cafessa äänitettyä materiaalia, mutta Carnegie Hallissa laadukkaasti äänitetty keikka ilmestyi yllättäen 2000-luvulla. Coltrane LP oli tuolloin jo markkinoilla ja jo seuraava soolo sessio tallennettuna.

Sessiosta ylijäänyt I Heard a Rhapsody laitettiin 1961 levylle Lush Life.

Petri Myllylä / 19.06.2021

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit