John Coltrane: Soultrane
Rudy Van Gelderin kotistudiossa Manhattanin lähellä New Jerseyssä on äänitetty valtava määrä jatsin klassikkoalbumeja. Soultrade ei ehkä ole tenorisaksofonisti John Coltranen paras tai kuuluisin albumi, mutta hyvä se silti on. Rudy ryhtyi äänittämään maaliskuusta 1957 lähtien ainakin Blue Note -yhtiön sessioita stereona. Hän äänitti lokakuun loppuun 1958 sessiot kahdella nauhurilla, samanaikaisesti sekä monona että stereona.

Helmikuun 7. päivänä 1958 äänitetty albumi on todennäköisesti äänitetty pelkästään monona sillä Coltranen stereo versio on syntynyt jälkiäänityksen johdosta kaiuttamalla miksausta. Ehkä Prestige Records ei uskonut stereon tulevaisuuteen kun tämä ja muutama muu heidän 1958 äänitys on saatavilla vain monona.

Tämän sessio on Red Garlandin trion ja John Coltranen toinen yhdessä tekemä ja ainoa, jonka Prestige julkaisi Coltranen omalla nimellä ennen tenorisaksofonistin siirtymistä Atlantic-yhtiöön ja nousua supertähdeksi. Kolmas kerta koitti jo kuuden viikon kuluttua vaikka session tuloksena syntynyt Settin' The Pace LP julkaistiin vasta 1961. Pianisti Red Garland ja basisti Paul Chambers olivat Coltranen tavoin Miles Davisin bändissä ja Art Taylor oli eturivin rumpaleita.

Vuonna 2019 julkaistu ja erittäin suositeltava Coltrane '58 -laatikko (vinyylinä tosin erittäin kallis) sisältää kaikki miehen liidaamat 1958 sessiot ja se sisältää luonnollisesti myös Soultranen,

Petri Myllylä / 20.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit