Tommy Flanagan & John Coltrane: The Cats
Vuosia toisensa tunteneet ja toistensa kanssa soitelleet John Coltrane ja kitaristi Kenny Burrell äänittivät ensimmäisen kerran yhdessä maaliskuussa 1957. Vajaa kuukautta myöhemmin Prestige Records kiinnitti heidät sekä edellisen session trumpetistin Idrees Suliemanin uuteen all stars -sessioon. Järjestyksessä se oli Coltranen kolmas. Tällä kertaa session pianistina toimii Tommy Flanagan, joka myös vastaa levyn neljästä originaalista. Detroitilaisena hän oli soittanut paljon samasta kaupungista tulleen Burrellin kanssa.  Ryhmänimellä The Cats pari vuotta myöhemmin ilmestynyt levy sisältää lisäksi pianistin soolona esittämän standardin How Long Has This Been Goin On?

Törkeästi viime vuosikymmeninä ohitetun (matalan profiilin uusintajulkaisuja on toki useampia) albumin kanteen nimensä saivat Flanagan, Coltrane, Burrell ja Sulieman. Basisti Doug Watkins ja rumpali Louis Hayes löysivät omat nimensä takakannesta. Jo kuusi vuotta myöhemmin levyetiketteihin laitettiin vain Flanagan ja Coltrane, joka luonollisesti oli tuolloin jo niin iso nimi että se edisti paljonkin levyn myyntiä.

Olen kuunnellut John Coltranen musiikkia reilusti kolmekymppisestä lähtien viime vuosituhannen lopulta, mutta vasta 20-luvulla olen sukeltanut syvemmälle hänen sessioihin. Levyhyllyssäni oleva lähes täydellinen "blowing session", Johnny Griffin Volume 2 oli äänitetty vajaa pari viikkoa aiemmin, ja jälleen Coltrane on mukana erinomaisella levyllä. Siitäkin huolimatta että biisejä ei oltu juurikaan harjoiteltu ennakkoon ja pieniä lapsuksia on myös jäänyt nauhalle. Lieneekö tämä syynä siihen että Prestige julkaisi sen vasta pari vuotta myöhemmin. Jos Griffinin levyllä Coltrane sai jakaa huomion kahden muun tenorisaksofonistin ja trumpetissa olleen Lee Morganin kesken, tällä kertaa Kenny Burrellin loistelias kitarointi antaa levyllä oman leimansa. Soolo kappaleessa Eclypso on kuuntelemisen arvoinen!

Petri Myllylä / 19.05.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit