Wilbur Harden: Mainstream 1958
John Coltrane osallistui kevätkesällä 1958 kolmeen trumpetisti Wilbur Hardenin liidaamaan Savoy-yhtiön sessioon. Hyvin vähän keikkaillutta Hardenia pidetään jatsin historiassa hieman mystisenä hahmona. Hyvin pieni joukko muusikoita ja levy-yhtiön edustajia ehti tutustua vuoden 1924 viimeisenä päivänä syntyneeseen trumpetistiin, joka kärsi mielenterveysongelmista. Hän katosi jatsin piireistä jo 50-luvun lopulla ja pitkien hoitojaksojen jälkeen häntä ei enää nähty scenessä.

Vaikka Wilbur Harden ei herätä juurikaan kelloja minunlaisessa satunnaisessa jatsi kuuntelijassa, pelkästään John Coltranen mukanaolo tekee tästäkin sessiosta ja Mainstream levystä kiinnostavan. Rudy Van Gelderin kotistudiossa on jälleen kerran mukana pelkkiä A-tason soittajia. Pianon tuolilla istunut Tommy Flanagan oli äänittänyt esim. Miles Davisin ja Sonny Rollinsin kanssa ja tuli soittamaan myös esimerkiksi Coltranen megamenestys levyllä Giant Step. Alkuperäinen Jazz Messengers basisti Doug Watkins taisi soittaa 1958 Horace Silverin ja häntä oli kuultu yhdessä Flanaganin kanssa Rollinsin loistavalla Saxophone Colossus LP:llä. Rumpali Louis Hayes soitti hänkin tämän session aikoihin Silverin kvintetissä.

Samassa sessiossa purkitettiin levyn viiden Hardenin orginaalin lisäksi sextetti kokoonpanolla soitettu Coltranen säveltämä Count Down. Se odotti pitkään julkaisua kunnes se 1976 ilmestyi alkuperäisen levyn materiaalin ja kolmen vaihtoehtoisen oton kera Countdown nimisellä tuplalla. Nykyään kaikki kolme Hardenin LP:tä löytyvät Coltranen nimellä myytävältä The Complete Mainstream 1958 Sessions -levyltä.

Petri Myllylä / 08.07.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit