Milt Jackson & John Coltrane: Bags & Trane
Miles Davisin manageri harold Lovett auttoi suojattinsa bändissä 1955 alkaen soittanutta John Coltranea irrottautumaan Prestige-yhtiön sopimuksesta siirtyäkseen astetta suurempaan Atlantic'iin. Joulukuussa 1958 saksofonisti soitti vanhassa yhtiössä viimeisen sessionsa ja jo tammikuussa 1959 ensimmäisen uudessa yhtiössä.

Bags & Trane julkaistiin vasta kesällä 1961 jolloin John Coltrane oli jo siirtynyt Atlantic-yhtiöstä Impulseen. Alkuperäinen sessio oli merkitty vibraphonisti Milt Jacksonin nimiin ja Coltrane oli sessiossa enemmän tai vähemmän rivimiehenä. Äänityksen ja julkaisun välisenä aikana Coltranen profiili oli kuitenkin noussut niin että ihan kaupallisestikin ajateltuna oli ymmärrettävää että yhtiö laittoi levyn kanteen myös hänen nimen. Siitäkin huolimatta että mukana ei ole yhtään hänen biisiä.

Sessioista jäi käyttämättä ainakin kolme biisiä ja ne julkaistiin 1970 kokoelmalla The Coltrane Legacy. Vuodesta 1988 lähtien ne on liitetty kaikkiin Atlanticin Bags & Trane CD-painoksiin (mutta ei yhdellekään heidän LP prässäyksistä). Omassa hyllyssäni on kuvassa näkyvä laatikko, jonka levyt ovat Coltranen Atlantic vuosien mono miksauksia.

Petri Myllylä / 4.5.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit