Frank Wess: Wheelin' & Dealin'
Teini-iässä 1980-luvun alussa musiikin opettaja sai iskostettua päähäni Miles Davisin nimen. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin halusin laajentaa kuuntelemaani musaa ja Milesin levyjen kautta opin tuntemaan saksofonisti John Coltranen. 

Kuunneltuani yli 20 vuotta vain muutamia John Coltranen levyjä innostuin kuuntelemaan kaikki hänen sessiot niiden soittojärjestyksessä. Vain viisi päivää yhden jatsin hienoimman albumin Blue Train jälkeen syyskuussa 1957 Coltrane osallistui session kolmantena fonistina kollega Frank Wessin sessioon. Ilmestyttyään puoli vuotta myöhemmin Wheelin' & Dealin' laitettiin koko sekstetin nimiin, ja myöhemmin sitä on myyty joko Frankin tai hänen ja Coltranen yhteislevynä.

Ensikuuntelun perusteella olin aika yllättynyt siitä kuinka pieneen rooliin Coltrane vielä 1957 suostui. Tarkistettuani hänen levyjen julkaisuajankohtia huomasin että Wheelin' & Dealin'in äänitysten aikoihin markkinoille oli saatu vasta Coltrane LP eikä herralla taatusti ollut vielä supertähden kiireitä ja mahdollisuutta valikoida töitään. En tarkoita että Wheelin' & Dealin' olisi jotenkin mahdottoman heikko albumi. Session alussa purkitetut levyn nimikappaleet ovat säveltäjänsä pianisti Mal Waldronin liidaamia biisejä, joissa molemmissa Coltranella on omat soolospotit. Myöhemmin 1960-luvulla molempien biisien ensiotot ilmestyivät Malin viimeisellä albumilla Dealers, mutta CD aikakaudella ne ovat olleet luonnollisesti levyn bonus materiaalia.

Lähes satavuotiaaksi eläneen "Sir" Charles Thompsonin (1918 - 2016) Robbin's Nest on bebop klassikko (muistaakseni) 40-luvun lopulta. Siitä tehty viisitoistaminuuttinen jami ei kuitenkaan minua innosta. Sitä vastoin Duke Ellingtonin pojan Mercerin 1941 säveltämä Things Ain't What They Used To Be on onnistunut blues, jossa Coltranella ja hänen kanssa yhteislevyn keväällä 1957 tehneellä Paul Quinchettellä on molemmilla pari sooloa. Frank Wess soittaa tällä biisillä, kuten myös Nestillä pelkästään huilua.

Petri Myllylä / 02.07.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit