Red Garland: High Pressure
Red Garland oli liidannut enimmäkseen trio sessioita eikä koskaan ennen marraskuun 1957 sessiota kvintettiä. Tuosta sessiosta julkaistiin levyt All Mornin' Long (1958) ja Soul Junction (1960), mutta niin vain sieltä löytyi vielä pari biisiä tälle albumille. Vaikka Undecided ja What Is There To Say ovat kelpo covereita, ei välty ajatukselta että nämä olivat sitten ne vähiten loistavat helmet tuosta sessiosta.

Sekä marras- että joulukuun 1957 sessioissa on Donald Byrd trumpetissa ja John Coltrane tenorisaksofonissa. Heidän takana soittavat George Joyner bassoa ja Art Taylor rumpuja. Kumpaakaan sessiota ei ole koskaan julkaistu sellaisenaan oman kokonaisuutena mutta itse olen kasannut niistä iTunesiin (kyllä, käytän yhä sitä!) sessio albumit. En siis ole koskaan omistanut tai edes kuunnellut High Pressurea siinä muodossa kun sitä on pian 58 vuotta myyty.

John Coltrane lähti/potkittiin Miles Davisin bändistä keväällä 1957 ja pian hän löysi itselleen menstyksekkään puolen vuoden pestin toisen liiderin bändissä. High Presuren kahden loppuvuoden session välissä John Coltrane esiintyi nimittäin Thelonious Monkin kanssa Carnegie Hallilla ja tuo keikka julkaistiin vasta 2005. Joulukuun session hienoin kappale, avausraita Benny Goodmanin Soft Windsin lisäksi tuolloin äänitettiin Duke Ellingtonin Solitude ja Dizzy Gillespien standardi Two Bass Hit. Joulukuun sessiosta jäi vielä kaksi biisiä laitettavaksi syksyllä 1962 julkaistulle Dig It! -levylle.

Petri Myllylä / 10.09.2020

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit