Red Garland: Dig It!
Vaikka ymmärrän levy-yhtiön tehtävän tuottaa siihen sijoittaneille tahoille pääoman palautusta, joskus yhtiöiden toimintatapa vaikuttaa omaan jalkaan ampumiselta. Silloin kun yhtiöstä poistuneen, ja muualla statustaan kohottanen artistien jälkeensä jättämiä nauhoja kasataan pala sieltä, toinen täältä periaatteella ollaan mielestäni menty pahasti metsään.

John Coltranen ja miksi ei myös näiden sessioiden liiderin Red Garlandin ura oli 1957-58 vahvassa nousussa kiitos Miles Davisin kvintetin menestyksen myötä. Unohtamatta kummankaan herran vaikutusta tuossa maagisessa kokonaisuudessa. Red Garlandin marraskuun 1957 äänityksistä julkaistiin tuoreeltaan vain kolmen biisin mittainen All Mornin' Long. Samoista sessioista saatiin ehkä hiukan yllättäen kestoltaan lyhyemmistä biisistä kasattu, 1960 julkaistu korkeatasoinen Soul Junction. Seuraavana vuonna julkaistu High Pressure sisältää pari marraskuun "ylijäämää" sekä kolme biisiä samalla kokoonpanolla soitetusta joulukuun sessiosta. Viiden biisin sessio olisi ansainnut tulla julkaistuksi omana kokonaisuutenaan, mutta nyt sen kuunnellakseen on hankittava Pressuren lisäksi kokonaisuutena hiukan parempi Dig It!

Dig It on kasattu kolmesta eri sessiosta ja se on hyvin tyypillinen "rahastuslevy". John Coltrane esiintyy kolmella sen neljästä biisistä, mutta vain kaksi joulukuulta 1957 tulevaa on kvintetti äänityksiä. Oma suosikkini on kuusitoistaminuuttinen Lazy Mae, jolla myös trumpetisti Donald Byrd pääsee kunnolla sooloilemaan. Levyn vanhin kappale C.T.A. oli julkaistu jo neljä vuotta aiemmin Art Taylorin levyllä. Se oli äänitetty samassa maaliskuun 1957 levy-yhtiön artistien All Stars sessiossa, josta julkaistiin albumi Interplay. Tosin kvartettina. Crazy Rhythm tulee trio sessiosta helmikuulta 1958. Sessiosta kasattiin 1970 It's A Blue World LP, jolla tämä pianorallatus bassosoololla on hiukan enemmän oikeassa porukassa.

Petri Myllylä / 10.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit