John Coltrane: Lush Life / The Believer / The Last Trane
En ole koskaan kuunnellut Lush Lifeä, The Believeria tai The Last Trane levyjä. Ne kaikki julkaistiin sen jälkeen kun Coltrane oli jo siirtynyt toisten yhtiöiden artistiksi. Toki Prestige-yhtiöllä on ollut täysi oikeus julkaista kaikki omistamansa materiaali ja hyvä niin. Itse olen mieltynyt kuuntelemaan musiikkia yleensä ja jatsia erityisesti sessioittain. Rudy Van Gelderin kotistudiolla tammikuun 10. vuonna 1958 nauhalle saatiin viisi kappaletta ja 55 minuuttia musiikkia. Niitä ei ole koskaan julkaistu kokonaisuudessaan yhdellä levyllä mutta löytyvät osana esim. viiden CD:n kokoelmaa Fearless Leader.

Session toisena puhaltajana kuullaan trumpetisti Donald Byrdiä ja rytmit taustalla tarjoaa molemmille puhaltajille tuttu pianisti Red Garlandin trion bassossa Paul Chambers ja rummuissa Louis Hayes.

Lush Life LP ilmestyi melko tarkalleen kolme vuotta tammikuun 1958 session jälkeen. Tosin vain levyn päätösraita I Hear A Rhapsody tulee tästä sessiosta. Loput neljä kappaletta tulevat kahdesta edellisen vuoden sesiosta.

Alle 30 minuuttinen The Believerin nimikappale ja kääntöpuolen ensimmäinen biisi Nakatini Serenade tulevat tammikuulta 1958 kolmannen kappaleen tullessa Coltranen viimeisestä Prestige sessiosta saman vuoden joulukuulta.

Tammikuun 1958 session kaksi viimeisenä julkaistua raitaa ilmestyivät vast 8 vuotta session jälkeen kun Prestige raapi kasaan vielä yhden Coltrane aiemmin julkaisematonta materiaalia sisältävän ja hyvin nimetyn The Last Trane LP:n. Levyn kaksi muuta kappaletta tulevat molemmin puolin tammikuuta joten levyn biiseillä on näin jonkinlainen ajallinen yhteys.

Petri Myllylä / 11.10.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit