Cannonball Adderley: Somethin' Else
Joskus tuntuu liian helpolta ostaa hyvää musiikia hyllyyn. Somethin' Else on juuri tällainen tapaus. Kaikki jatsilevyjä reittaavat listat nostavat ylistyssanojen saattelemana albumin listauksien kärkisijoille. Ja kun levyn sitten kotiinsa kantaa niin juuri sitä saa mitä haki eli loistavaa musiikkia. Joskus, ja tässä tapauksessa erityisesti kannattaa vain uskoa että levy on hyvä. Joillekin meille Somethin' Else on muuta kuin hyvä. Se on täydellinen! Leppoisasti soljuva albumi kuuluu hard bopin ehdottomaan aatelistoon.

Kun Blue Note vuonna 2014 juhlisti yhtiön 75-vuotista taivalta, se aloitti massiivisen vinyyli uusintajulkaisusarjan. Muutamassa vuodessa markkinoille saatiin toista sataa nimikettä. Vaikka levyjen (USA:n) hinnat olivat hyvin kohtuullisia, lunta tuli tupaan siitä että levyt oli masteroitu alkujaan CD:tä varten digitoidusta materiaalista. Myös levyjen prässäyksessä oli ajoittain ongelmia.

Oma levyni tulee 2016 espanjalaisten (todennäköisesti Ranskassa prässäämästä) Euroopan painoksesta, joka on sekin todennäköisesti masteroitu digitaalisesta materiaalista, mutta johon itse olen kyllä tyytyväinen. Rahamies hankkii hyllyynsä joko Blue Noten yhteistyökumppan Analogue Productions 2008 tai Music Matters Ltd:n 2014 julkaiseman kokonaan analogisen painoksen, jossa kaksi 45 RPM levyä on perus kotelossa. Tai kuusi vuotta myöhemmin Music Matter Ltd:n prässäämän yhden levyn rajoitetun ja numeroidun julkaisun, jossa levy on sujautettu paksujen kiiltävän ja avattavan kannen väliin. Arvostetun masteroijan Kevin Gray'n krediitit ovat myös Blue Noten omassa 2021 julkaisussa, mutta itse suhtaudun siihen kriittisesti. Olen ostanut siitä jo kaksi kappaletta ja vaikka nyt hyllyssä oleva ei kärsi samanlaisista ilmiselvistä ääni ongelmista, ei levy ole täydellisesti prässätty. Kuuntelin sen juuri ja nyt vuorossa on saman levyn 2016 painos. Jos se on todella tehty digitaalisesta tiedostosta, sisälläni majaa pitävä analogi-intoilija on saanut kolauksen.

Petri Myllylä / 18.08.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit